Oberta l’exposició pública del projecte per declarar paratge natural municipal la Muntanya de Romeu de Sagunt

0
1141
Imatge de la Muntanya de Romeu, amb el forat de la pedrera de Lafarge.

La declaració suposaria la limitació del creixement de la pedrera de Lafarge situada en la mateixa muntanya, perquè així no podria anar més enllà del seu actual forat

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha realitzat l’exposició pública el projecte de decret per a la declaració del paratge natural municipal la Muntanya de Romeu en el terme municipal de Sagunt. Este decret serà el marc que regularà el règim de l’espai natural, els seus usos i activitats així com el seu ús públic.

L’objectiu d’esta iniciativa consistix en l’establiment de les mesures necessàries per a garantir la protecció i conservació del patrimoni natural i paisatgístic que atresora el paratge «Romeu».

A més la declaració suposaria la limitació del creixement de la pedrera de Lafarge situada en la mateixa muntanya, perquè així no podria anar més enllà del seu actual forat, ja que, amb caràcter general, en l’àmbit del paratge natural municipal es prohibiran els usos o activitats que puguen deteriorar els valors naturals, però es permetran les activitats tradicionals compatibles amb la conservació de l’entorn.

En el text, a què durant 45 dies se li poden realitzar al·legacions i aportacions, s’establix que el Paratge Natural Municipal Romeu, que comptarà amb una superfície de 279,32 hectàrees, tindrà un règim jurídic orientat a protegir la integritat dels ecosistemes naturals, no admetent-se, en conseqüència, qualsevol ús o activitat que pose en perill la conservació dels valors que van motivar la seua declaració.

L’administració i gestió del paratge natural municipal correspondrà a l’Ajuntament de Sagunt, prestant la conselleria assessorament tècnic en la gestió del paratge natural municipal. De la mateixa manera, en el marc jurídic proposat s’habilita a l’Ajuntament de Sagunt per a l’elaboració i aprovació d’una Ordenança de Gestió del Paratge Natural Municipal «Romeu», en la que s’arreplegaran les mesures i programes d’actuació necessaris per a la seua gestió.

En el nou text legislatiu també es contempla la creació d’un Consell de Participació del Paratge Natural Municipal «Romeu», compost per: tres representants triats pel Ple de l’Ajuntament de Sagunt, un dels servicis territorials de València de la Conselleria, dos representants dels interessos socials, institucionals o econòmics relacionats amb el paratge i un representant dels propietaris de terrenys.

En la nova norma també s’especifiquen el perímetre exterior del paratge natural municipal i les normes bàsiques d’ordenació.

La Muntanya de Romeu-Bonilles és la zona boscosa més pròxima als nuclis urbans de Sagunt i Port de Sagunt i alberga una pineda de pi blanc ben conservat i tot el seguici de vegetació que acompanya a esta formació vegetal amb la seua fauna forestal característica. A més d’esta zona boscosa el paratge conté un patrimoni arqueològic format pels jaciments «el Pic dels Corbs» i «la Covancha I de la costa de la casa de la Viuda». A més, el paratge està lligat a l’heroi local de la guerra del Francés, Josep Romeu.

Les al·legacions, suggeriments o observacions han de dirigir-se i remetre’s, per a la seua avaluació i consideració, al Servici de Gestió d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental d’esta conselleria.

El text pot consultar-se en l’enllaç següent: clicar ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí