12.6 C
Valencia
27 de septiembre de 2022
Inicio Noticias de Xàtiva

Noticias de Xàtiva

La ciutat de Xàtiva és la capital de la comarca de la Costera, situada a la província de València, i compta amb un total de 28.973 habitants (segons l’INE de 2016). Geogràficament té un terme de 165 quilòmetres quadrats, una altitud de 115 metres i està situada a 63 km de València i compta com a principals rius amb el Cànyoles i l’Albaida.

Els primers indicis de població en el seu territori es remunten al Paleolític localitzats al jaciment de la Cova Negra. Durant el seu periode iber el seu nom va ser Saiti, passant a Saetabis en època romana, a Medina Xateba durant el domini muslumà i definitivament Xàtiva des de la conquesta cristiana per Jaume I en 1240 -amb un període com a San Felipe després del seu incendi en la Guerra de Successió-. Xàtiva va arribar a ser també capital de la seua pròpia província durant el Trienni Liberal.

Entre les principals vies de comunicació amb les que ha comptat han estat la Via Augusta en època romana, el Camí Real entre València i Madrid des de l’edat mitja, i la N-340 ja com a carretera, arribant finalment l’autovia A-7. La ciuat compta també amb línia fèrria des del 1854 que la connecta amb València, actualment arriba la línia C-2 de rodalies i la línia regional que la connecta amb Alcoi.

L’economia xativina ha estat tradicionalment vinculada al tèxtil i al paper, comptant també amb l’agricultura de la seua horta. En els temps actuals la seua economia està vinculada més a la producció industrial, però especialment al sector serveis amb gran pes del turisme.

Els seus principals atractius turístics són el seu Castell, la Colegiata de la Seu, l’Hospital Antic, l’Església de Sant Feliu, l’antic monestir de Sant Domènec i els seus museus de l’Almodí i el de Belles Arts, a més de tot el patrimoni vinculat a la seua família històrica més emblemàtica, els Borja. Les seues principals festes ón les Falles, la Setmana Santa i la Fira d’Agost.

L’actual era democràtica Xàtiva ha estat dividida en tres periodes diferents, el primer de governs progressistes amb els alcaldes del PSPV de Manuel Casesnoves (1979-83) i Miquel Calabuig (1983-1995); posteriorment va accedir al govern Alfonso Rus amb el PP (1995-2015); actualment la ciutat està governada des de 2015 per una coalició de PSPV, Esquerra Unida i Compromís, amb el socialista Roger Cerdà al capdavant.