13.8 C
Valencia
27 de septiembre de 2022
Inicio Noticias de Ontinyent

Noticias de Ontinyent

La ciutat d’Ontinyent és la capital de la comarca de la Vall d’Albaida, situada a la província de València, i compta amb un total de 35.534 habitants (segons l’INE de 2016). Geogràficament té un terme de 125 quilòmetres quadrats, una altitud de 353 metres i està situada a 87 km de València, compta com a principal riu amb el Clariano.

Els primers indicis de població en el seu territori es remunten a finals del neolític localitzats al jaciment de la cova de l’Hedra, i de l’edat del Bronze al jaciment  del cabeço de Navarro. En època ibera i romana va haver diversos assentament agrícoles xicotets dispersos. El nom de la ciutat s’originaria en el nom d’Untinyân, de caràcter preislàmic i segurament d’origen llatí. La ciutat va ser conquistada per Jaume I en 1244 trencant amb la tradició poblacional ancestral del lloc i consolidant-se una nova població conformada principalment per repobladors catalans. En el segle XIX va formar part de tres províncies diferents, en 1822 a la de Xàtiva, en 1833 a Alacant i en 1836 definitivament a València.

Entre les principals vies de comunicació que té està la CV-650 que connecata amb l’autovia A-7. La ciuat compta també amb línia fèrria des del 1894 que la connecta amb València, i des de principis del segle XX també amb Alcoi.

L’economia ontinyentina ha estat històricament vinculada al tèxtil des de l’origen d’esta indústria al territori valencià, junt amb Alcoi, en el segle XVIII i posterior expansió als segles XIX i XX. i al paper, comptant també amb l’agricultura de la seua horta. En els temps actuals i amb la crisi del tèxtil la indústria s’ha diversificat també cap a altres sectors, entre ells el tecnològic, i ha agafat gran pes el sector serveis, destacant el comerç. Entre els seus principals referents econòmics actualment compta amb Caixa Ontinyent.

Els seus principals atractius turístics i patrimonials són el barri medieval de la Vila, que inclou l’Església de Santa Maria i el Palau de la Duquesa d’Almodovar. A més destaca el seu Pont Vell, i els seus vestigis industrials com les xemeneies o les ‘borreres’. També compta am els museus dels Moros i Cristians i el del MAOVA, i els paratges protegits de l’Ombria-Pou Clar. Les seues principals festes ón els Moros i Cristians, la Puríssima Concepció i la Fira de Novembre.

En l’actual era democràtica a Ontinyent han predominat els governs socialistes. En els primers vint anys es van succeir els alcaldes del PSPV Rafael Tortosa (1979-1991) i Vicent Requena (1991-1999); posteriorment es van produir tres legislatures amb diversos canvis: Lina Insa, del PP (1999-2001), Rafael Portero, del Bloc (2001-2003), Manuel Reguart, del PSPV (2003-2007) i novament Lina Insa (2007-2011). Actualment l’alcalde és el socialista Jorge Rodríguez, qui governa des de 2011 i des de 2015 també és el president de la Diputació de València.