Els municipis de la Vall d’Albaida registren els consums d’energia locals per elaborar mesures contra el canvi climàtic

0
1453
Vicent Gomar, president de la Mancomunitat, i Josep Bort, diputat de Medi Ambient

Aquesta iniciativa forma part del Pacte de les Alcaldies contra el Canvi Climàtic que ha presentat Divalterra a 18 municipis de la Vall d’Albaida

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, acompanyat pel president de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Vicent Gomar, va explicar ahir a Ontinyent les claus del Pacte de les alcaldies pel Clima i l’Energia davant de representants municipals de 18 municipis integrats en la Mancomunitat. Es tracta d’una de les trobades supramunicipals que organitza l’empresa pública Divalterra per informar els representants municipals de les primeres accions associades a aquesta iniciativa europea.

A la jornada van estar presents alcaldes i alcaldesses d’Alfarrasí, Benissoda, Fontanars dels Alforins, El Palomar, Salem, Albaida, Guadassèquies, la Pobla del Duc, Otos, Quatretonda i Terrateig. Així mateix, van acudir representants municipals d’Agullent, Llutxent, Bocairent, Bèlgida, l’Olleria, Montitxelvo i Ontinyent.

«Són les polítiques locals i municipals -va explicar el diputat Josep Bort- les que han de liderar les accions que permeten fer front al canvi climàtic. Per això, la Diputació de València com a coordinadora territorial del Pacte de Alcaldies, es posa al servei dels ajuntaments per guiar, assessorar i acompanyar les entitats locals en aquest trajecte», i va destacar que «a la comarca de la Vall d’Albaida hem trobat una resposta molt positiva als compromisos que impliquen l’adhesió al pacte».

Durant la jornada, tècnics de Medi Ambient de Divalterra van traslladar als responsables municipals les primeres accions a realitzar per a l’elaboració dels diferents documents que componen el Pacte de les Alcaldies. Així, en una primera fase es recopilaran en cada població les dades referents als consums d’energia al municipi, la qual cosa permetrà l’elaboració de l’Inventari d’Emissions de Referència (IER). «Es tracta de fer una foto de com estem per, a partir d’això, establir un pla capaç de fer front als desafiaments que comporta el canvi climàtic».

Amb l’IER s’avaluen els consums d’electricitat i combustible, tant del sector municipal -instal·lacions públiques, enllumenat, flota municipal i transport públic- com del no municipal -instal·lacions i equipaments del sector terciari, edificis residencials i transport privat i comercial- per establir mesures que permeten reduir consums d’energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar el canvi climàtic.

En una segona fase es realitzarà l’estudi d’Avaluació de Riscos i Vulnerabilitats de cada municipi per reduir els possibles danys derivats del canvi climàtic sobre població i infraestructures. De manera paral·lela, s’elaborarà un catàleg de mesures, concretes i adaptades a cada municipi per reduir el consum d’energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar els efectes del canvi climàtic.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí