Un treball sobre les muixerangues d’Algemesí guanya el VII Premi d’Investigació Joan Francesc Mira

0
2306
Muixeranga d'Algemesí

La investigació de Toni Bellón s’emporta el guardó que concedeix el Museu Valencià d’Etnologia, depenent de la Diputació de València

El treball de Toni Bellón ‘Usos i pràctiques de la tradició: Les muixerangues d’Algemesí’ ha estat el guanyador del VII Premi d’investigació Joan Francesc Mira que concedeix el Museu Valencià d’Etnologia, dependent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València.

Al llarg d’aquest treball s’analitza el paper de la tradició en el context actual, a partir de l’estudi del cas de les muixerangues d’Algemesí. Tant la Muixeranga com la Nova Muixeranga presenten una doble naturalesa: dansa ritual i associació festera. Com a associacions festeres que són, ambdues entitats porten a terme la pràctica de la sociabilitat al llarg de l’any, fet que implica un constant exercici de reconstrucció de la tradició.

A través de la tradició es construeixen i reafirmen identitats, que en el context actual estan cada vegada més fragmentades. En el cas de les muixerangues d’Algemesí es generen diversos nivells de significació identitària: grupals, territorials, i també, cada vegada més, mediàtiques.

Des d’aquesta premissa, Toni Bellón s’endinsa en el context històric de la muixeranga, la seua vessant festiva, adreçada a les celebracions de la Mare de Déu de la Salut; la muixeranga com a dansa ritual; atenent a aspectes més concrets, com la integració de la dona, els intercanvis culturals o els seus trets identitaris, entre d’altres.

L’acte de lliurament del premi s’ha celebrat al Museu Valencià d’Etnologia, en presència del director d’aquest centre expositiu, Francesc Tamarit; el director del Museu Valencià de la Festa d’Algemesí, Julio Blasco; la catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de València, Josepa Cucó; el responsable de l’àrea de Promoció i Responsabilitat Social de Caixa Popular, Francisco Alós; i l’escriptor i antropòleg, Joan Francesc Mira.

Toni Bellón suma aquest reconeixement al Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, el qual va obtenir l’any 2016 per l’obra ‘Els bastonets d’Algemesí’.

Premi

El Premi d’investigació Joan Francesc Mira es convoca cada any amb l’objectiu de contribuir a la investigació, l’estudi i la difusió de l’antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana. A més de promocionar els joves investigadors i estudiants de l’àmbit antropològic. Els treballs presentats poden tractar qualsevol temàtica, sempre que es realitzen des d’una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l’obra en la col·lecció d’antropologia de la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

El jurat d’aquesta setena edició del Premi d’investigació Joan Francesc Mira ha estat presidit per la Catedràtica d’Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, Josepa Cucó; i integrat per Joan Seguí, del Museu Valencià d’Etnologia; i Maria Albert, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí