La Muixeranga de Xàtiva, protagonista de les celebracions escolars del 9 d’Octubre

0
2134
La Socarrà està visitant els col·legis de Xàtiva

Al voltant de 1.200 escolars participaran en un corre-llengua per tota la ciutat

Les regidories d’Educació i Promoció Lingüística de l’Ajuntament de Xàtiva han dissenyat un programa d’activitats al voltant de la celebració del 9 d’octubre, adreçades als escolars de la ciutat. Les activitats han estat presentades aquest matí per la regidora d’Educació, Amor Amorós; pel president de la Muixeranga ‘La Socarrà’ de Xàtiva, Alberto Llopis i per Josep Enric Boluda, mestre del CEIP Attilio Bruschetti, en representació dels centres escolars de la ciutat.

La principal novetat d’enguany ve protagonitzada pel tallers de muixeranga per als alumnes de 6 anys de la ciutat, programats amb la finalitat de despertar en l’alumnat la curiositat i la motivació al voltant d’aquesta manifestació cultural valenciana. Per dur endavant aquest projecte, alguns membres de la Muixeranga de Xàtiva participaran en tallers dins l’horari escolar. L’activitat s’incardina amb un dels objectius generals de l’etapa d’Educació Primària, com és conéixer el patrimoni cultural valencià, així com participar en la seua conservació i millora.

En relació amb açò, Amor Amorós ha declarat que»en edicions anteriors els nostres menuts van gaudir amb «Boti a l’escola» i amb «Les danses a l’escola». Enguany la protagonista en un dia tan assenyalat com el 9 d’octubre és la jove Muixeranga de Xàtiva què amb accions i tallers com aquest demostra el seu fort compromís social per mantindre i estendre les nostres tradicions als més menuts. És molt d’agrair l’esforç de tots els muixeranguers i muixerangueres per arribar a tots els centres educatius i oferir aquestos tallers en horari escolar, tallers en què és prioritzen els valors del treball en equip, de la confiança en el grup, de la superació… tots ells valors molt necessaris que com a ciutat educadora hem de destacar sempre».

A més a més, com cada any, Educació i Promoció Lingüística convoquen un concurs literari per a l’alumnat de l’última etapa de primària, sota el lema “Si Jaume I tinguera xarxes socials…”. L’acte de lliurament de premis del concurs literari serà el dilluns 8 d’octubre, a les 11h, al Jardí de la Pau amb l’assistència d’escolars de tots els centres de la Xàtiva. Durant l’acte s’ha previst una actuació de la Muixeranga ‘La Socarrà’ i la lectura d’un manifest per part de l’alumnat.

De manera prèvia, el mateix dia 8, abans de l’acte de lliurament de premis uns 1.200 escolars de tots els centres de primaria de Xàtiva participaran en un corre-llengua pels carrers de la ciutat que tindrà l’acte del lliurament de premis com a punt de trobada. El corre-llengua ha estat una iniciativa que ha partit dels centres escolars i ha estat organitzada per representants de tots els centres. Es tracta d’un acte reivindicatiu i festiu per la llengua. Diferents marxes recorreran la trama urbana acompanyades per dolçaina i tabalet i confluiran al Jardí de la Pau. Alfred Boluda, regidor de Promoció Lingüística ha comentat que «amb aquests actes volem dotar la festa institucional dels valencians i valencianes de contingut social i cultural. Els escolars s’impliquen en l’ús literari de la llengua i, a més, en el coneixement, de primera mà, de les manifestacions culturals pròpies, enguany amb la Muixeranga».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí