Festes de Moros, Cristians i Contrabandistes en La Font de la Figuera

0
2708

Fotos: Agustín Verdeguer.- Des del passat dia 2 de desembre, la Font de la Figuera ha vixcut la festa dels Moros, Cristians i Contrabandistes. Una festa en la que tradició, pòlvora i color convoquen grans i xiquets als seus carrers.

Així, actes com la festa de les banderes i les capitanies, les ambaixades, es mesclen eucaristies i processons en honor a Santa Bàrbara o el volteig de campanes, la romeria, el pregó… i clar, l’Entrà de Moros, Cristians i Contrabandistes, en la que tot el poble sancer està desfilant o mirant les desfilades.

Història de la festa de Moros, Cristians i Contrabandistes

Una festa, la de La Font de la Figuera, amb molta tradició i significació històrica. I es que la vila fou fundada al 1312 per En Gonzalo Garcia i en 1313, obtenia la Carta Pobla de segregació e independència de la vila de Moixent.

En l’any 1739, degut a la persistent sequera que s’estava patint, el poble, junt amb l’Ajuntament i el Clero, decidiren traure les imatges de Santa Bàrbara i San Sebastià per fer rogatives públiques per impetrar al cel la beneficiosa pluja.

Es conta que al inici de les festes el més important eren les ambaixades degut a que mitjançant el diàleg es guanyaven guerres simulant a Jaume I en la conquesta de la ciutat de València.

Existeixen tres versions de les ambaixades de la Font de la Figuera, dos d’elles anònimes i altra tercera escrita per En Godofredo Ros Biosca.

En l’any 1902, la Cofraria  de Santa Bàrbara, manà copiar en un llibre les ambaixades de la Font de la Figuera, però el copista no fa seus els versos, sinó que es limita a escriure al dictat el que els ambaixadors citen. A dia d’avui, es declama una de les versions anònimes, per la qual cosa continua sent transmesa tal qual es feia als seus inicis.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La Font de la Figuera ja té un protocol d'actuació davant possibles casos de violència de gènere

En totes les versions, el primer dia d’ambaixada la proclama l’ambaixador moro als peus del castell, la segona l’ambaixador cristià i la tercera està declamada per el moro en la conversió, amb diàlegs de forces cristianes. Degut a l’extensió del text, en l’actualitat es declama el “Despojo”, els versos del qual son una adaptació dels declamats a la ciutat de Villena.

Ja al segle XX, En Mauricio Pérez, va escriure el ‘Contrabando’. Este consta d’un diàleg molt interessant que es desenvolupa entre un Cristià i un Contrabandista, el qual ofereix part de les seues pertinències que ha anat adquirint de no molt bones maneres, amb enganys i pilleries al llarg del camí, al Cristià que custòdia el castell per a poder ostentar el poder sobre el mateix. Aquest acte es desenvolupa el tercer dia de festes que precisament es el dia dels Contrabandistes.

Durant tota la trajectòria d’questes festes sols s’han vist interrompudes en varies ocasions degut a la postguerra i a altres temps de precarietat. A dies d’avui es continuen celebrant amb gran devoció i il·lusió aquestes festes que els antics deixaren un dia a la memòria.

Una festa que, a falta de la fragància de la pòlvora, podem viure en la distància amb les imatges d’aquesta galeria.

Per a vore les notícies destacades del dia, fes clic ací.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here