Mor Marco Molines, principal litigant contra la rehabilitació del teatre romà de Sagunt

0
2445
Imatge del teatre romà de Sagunt

Marco Molines, ex diputat del PP en les Corts, va ser l’últim en mantindre la lluita contra la rehabilitació del teatre de Sagunt que va durar més de 17 anys

L’adovacat Juan Marco Molines ha mort als 84 anys d’edat. Marco Molines va ser conegut per encapçalar el litigi contra la rehabilitació del teatre romà de Sagunt per tal que es revertira.

Marco Molines, que va ser diputat autonòmic per UCD i per PP, va iniciar en 1993 el litigi perquè el teatre romà de Sagunt tornara a recuperar el seu aspecte de ruïna després de la intervenció de la que va ser objecte entre 1983 i 1993, intervenció que van realitzar els arquitectes Giorgio Grassi i Manuel Portaceli durant el govern socialista de Joan Lerma.

En 1993 les obres van ser declarades il·legals i van ser aturades pel TSJCV. En el 2000 el Tribunal Suprem va confirmar la sentència i en 2008 va dictar que s’havia d’enderrocar la intervenció en un període de 18 meos. Esta sentència suposava que s’havien d’alçar les plaques de marbre que se superposen a l’anterior pedra de les graderies i es demolirà el mur de tancament de l’escena fins a una altura d’1,20 metres, és a dir, s’havia d’enderrocar l’actual escenari reconstruït per recuperar l’aspercte de ruïna del teatre previ a la intervenció.

No obstant això un any després, en 2009, el TSJCV va estimar que existia «causa d’impossibilitat legal i material» per a executar la sentència de l’any 2000 del Suprem que ordenava la demolició de l’obra; a més la sentencia argumentava que la restauració «no seria contrària a dret amb la normativa actual».

El litigi contra la intervenció en el teatre va ser abanderada pel PP, però la batalla política va acabar en 1995 amb l’accés dels populars al govern de la Generalitat. En 2009, en l’última sentència, Marco Molines ja es trobava sol en el litigi contra la intervenció, i malgrat presentar un últim recurs de casació, este va ser inadmés pel Tribunal Suprem, posant fi a més de 17 anys de conflicte.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here