Mor Carmen Alborch, l’exministra socialista nascuda a Castelló de Rugat

0
2769
Carmen Alborch va ser guardonada amb l'Alta Distinció de la Generalitat el passat 9 d'Octubre

La que va ser ministra de Felipe González, ara senadora socialista i símbol de la lluita feminista, va fer la seua última aparició pública en els guardons del 9 d’Octubre

Carmen Alborch, l’exministra socialista nascuda a Castelló de Rugat l’any 1947, ha mort este dimecres 24 d’octubre a la seua casa a València. La dirigent socialista va passar de dirigir l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern) a ser ministra de Felipe González i posteriorment va arribar a disputar l’alcaldia de València encapçalant la llista del PSPV; la seua última aparició en públic va ser per recollir l’Alta Distinció de la Generalitat fa dues setmanes en la diada del 9 d’Octubre.

Carmen Alborch, que va viure a València des que tenia un any quan s’hi van traslladar allí els seus pares, es va llicenciar en Dret l’any 1970 i es va doctorar cum laude el 1973; en 2017 va rebre la medalla de la Universitat de València, universitat de la que era catedràtica de dret mercantil.

A més del càrrec ministerial en l’últim Executiu de Felipe González, Alborch va ser diputada en el Congrés, regidora a l’Ajuntament de València i directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). A més era autora de diversos llibres. Era catedràtica de dret mercantil. Actualment era senadora per València, càrrec que ocupava des de 2008.

La seua última aparició pública va tindre lloc el dia 9 d’Octubre, quan va ser reconeguda amb l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. En 2017 va rebre la medalla de la Universitat de València, la seua alma mater, on es va doctorar cum laude en 1973. Allí, va considerar que el feminisme hauria de ser patrimoni de la humanitat.

La política va ser distingida en nombroses ocasions per la seua lluita per la igualtat, com a Premi de Dones Progressistes, Premi Meridiana de la Junta d’Andalusia, Premi Rosa Manzano 2007 o Premi de Gabriela Sánchez Aranda 2009. És sòcia d’honor de l’ Asociación Clásicas y Modernas y de la Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT). A més, ha rebut també el Premi Generando Arte 2015 concedit per l’Asociación Generando Arte de dones artistes.

Li va ser concedida la Cruz de Honor de San Raimundo de Peñafort, nomenada Officier Dans L’ordre Dónes Arts Et Dónes Lettres i de la Gran Cruz de Carlos III. Igualment, va ser patrona d’honor del Teatro Real.

Com a autora, a més de diverses obres especialitzades relacionades amb el dret mercantil, és responsable de títols com: ‘Solas, gozos y sombras de una manera de vivir’ (1999); ‘Malas, rivalidad y complicidad entre mujeres’ (2002); ‘Libres, ciudadanas del mundo’ (2004); ‘La ciudad y la vida’ (2009); i ‘Los placeres de la edad’ (2014).

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here