Montaverner enceta les Trobades d’Escoles en Valencià amb més de 10.000 participants

0
704
Els alumnes de la comarca van omplir els carrers de Montaverner
Els alumnes de la comarca van omplir els carrers de Montaverner

La Vall d’Albaida ha obert el calendari festiu de les Trobades 2016 ea Montaverner amb la implicació dels 34 pobles que formen la comarca, cosa que es tradueix en una participació massiva de gent festejant pels carrers la llengua i la cultura que l’agermana. Durant les activitats lúdiques ha hagut espai per a una de les reivindicacions històriques d’Escola Valenciana: «volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana», ha exposat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Contacontes, més d’un centenar de tallers escolars, colles de dolçainers i tabaleters, danses populars, actuacions musicals, exposicions i presentacions de llibres, han pres els carrers de Montaverner en el marc de la 29a Trobada de la Vall d’Albaida. Més de 10.000 persones s’han acostat «al poble de l’alegria, on les xiques són boniques i ballen la granaïna», en paraules de l’alcaldessa montavernina, Amparo Roses, que ha citat una frase del veí Tio Palero. Roses s’ha mostrat satisfeta de tindre a gent de tota la comarca concentrada en el seu poble.

Es tracta de la primera Trobada d’Escoles en Valencià marcada per la transició d’un govern que desmantellava l’educació pública, de qualitat i en valencià, a un govern que treballa per la llengua i dóna suport a l’ensenyament en valencià amb la seua assistència a la Trobada. Fa 20 anys, des que Joan Lerma perguera la presidència de la Generalitat a mans del PP, que un conseller d’Educació no acudia a les festes per la llengua que recorren i vertebren el país comarca a comarca, fan valdre la dignitat dels pobles i també fan visible la riquesa cultural que suposa parlar el valencià amb diferents accents.

Fem escola

Ser, fer, pensar i conviure. Són els valors que els mestres de l’escola Dr. Esplugues de Montaverner han pres de referència per a crear sòlids fonaments sobre els quals educar amb el model de l’escola que volem, l’escola del segle XXI. «Aquesta escola és un reflex de l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià pel qual Escola Valenciana treballa fa més de 30 anys», ha manifestat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno que, tot aprofitant la presència del conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha afegit un missatge per a l’equip de treball que encapçala: «tan bones pràctiques educatives s’haurien d’introduir en totes les escoles del nostre país i a tots els nivells formatius, perquè l’únic programa que garanteix el dret d’aprendre valencià i dominar l’ús de la llengua és el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià».

La Trobada a Montaverner ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques, com és el cas del conseller d’Educació, Vicent Marzà; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, el president de la Mancomunitat de la Vall d’Albadia, Vicent Gomar, així com alcaldes i representants dels municipis de Junyent, Alfarrassí, l’Olleria, el Palomar, Salem… Vicent Pascual, el membre de la Unitat per l’Educació Multilingüe, també ha participat en les activitats d’aquesta festa per la llengua.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here