Miquel Lorente cessa com a director general d’Economia per incompatibilitat amb el càrrec de regidor a Xàtiva

0
3844
Miquel Lorente, portaveu de Xàtiva Unida

En total hi ha 6 membres de la Generalitat que es troben en aquesta situació, entre elles la regidora de Xàtiva Xelo Angulo, i la qüestió podria acabar en els tribunals

El regidor de Xàtiva Unida i portaveu de la formació en la que està integrada EUPV a l’ajuntament de la capital de la Costera, Miquel Lorente, ha cessat en el càrrec de director general d’Economia Sostenible per incompatibilitat de càrrecs.

Així ho ha aprovat el Consell aquest divendres després de la renúncia de Lorente que s’ha produït quasi cinc mesos després del seu nomenament arran que l’Oficina de Conflicte d’Interessos (OCCI) dependent de la Conselleria de Participació i Transparència emetera un informe intern en el qual conclou que, atenent a la llei d’Incompatibilitats 8/2016, els alts càrrecs del Govern valencià no poden compaginar el seu lloc amb el de regidor d’ajuntament.

En esta situació es troba també la seua companya al ple de Xàtiva, Xelo Angulo (PSPV) regidora socialista i també directora general de Cooperació, però que de moment no ha donat el pas ja que hi ha un termini de temps per presentar al·legacions.

En total hi ha sis càrreca que es trobarien en la mateixa situació que Lorente i Angulo, així també estan en la corda fluixa Maria Teresa Chàfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna i alcaldessa de Carrícola; Emili Obiol, director general de Ports en la Conselleria de Política Territorial i regidor a Vila-real; Daría Terrádez, directora general de Relacions amb la Unió Europea i regidora a Bétera; i Antoni Such, director general d’Administració Local i representant local a Alcàntera de Xúquer.

L’informe intern de la OCCI, avançat per Las Provincias, basa la seua argumentació en què els alts càrrecs de la Generalitat han de tindre dedicació exclusiva, la qual cosa els impedeix poder exercir qualsevol altra activitat. Fuentes del Govern valencià entenen, per part seua, que la interpretació que fa l’oficina de conflicte d’interessos de la llei d’Incompatibilitats «és molt restrictiva» i que l’exclusivitat seria només aplicable al sou.

La direcció general d’Administració Local, que dirigeix el mateix Antoni Such, es mostra contrària a aquesta decisió i ha demanat un informe al Consell Jurídic Consultiu perquè resolga les discrepàncies. De fet, expliquen, la llei de Regimen Local si que permet als regidors ser alts càrrecs.

Després de les al·legacions a l’informe de la OCCI que facen els alts càrrecs, l’oficina de conflicte d’interessos haurà d’emetre una resolució final sobre els casos. En aqueix moment és quan podrà exigir als alts càrrecs que abandonen el seu lloc en el Consell o el seu càrrec de regidor i alcaldessa. La pròpia Llei d’Incompatibilitats explica en el seu article 14.1 que «mentre no hi haja resolució expressa, la persona nomenada per al càrrec es trobarà en situació de compatibilitat fins que no reba notificació l’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos».

Els afectats podran encara així presentar un recurs d’alçat i, en cas de denegació, acudir als tribunals.

Tot apunta, per la fermesa de l’informe intern de la OCCI, que la compatibilitat entre ser alt càrrec i regidor l’hauran de dirimir els tribunals. L’informe del Consell Jurídic Consultiu podria també a ajudar a buidar la possible incompatibilitat. La que majors inconvenients podria tindre a deixar la seua acta de regidor és l’alcaldessa de Carrícola, per la qual cosa representa el càrrec de màxima institució en el municipi.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí