Millars rehabilita la seua xarxa de sèquies de reg amb ajuda de la Diputació


0
1079
Sèquia de Millars

L’última a condicionar-se ha sigut la sèquia Baixa, amb una subvenció directa de 15.000 euros que soluciona el problema de filtracions i permet que l’aigua arribe als terrenys de cultiu

La Diputació de València ha destinat 15.000 euros a Millars per a rehabilitar la sèquia Baixa, l’última de les sèquies de la xarxa local de regadiu que s’ha millorat amb fons provincials. Uns canals d’origen morisc que, segons l’alcalde, José Ricardo Pérez, “són molt importants per al municipi donat el seu valor històric”.

L’última a condicionar-se, a través de la subvenció directa de Presidència, ha sigut la sèquia Baixa. “Estava molt deteriorada. Hem reparat el calaix i diversos trams. Alguns de terra els hem conservat i uns altres els hem tapat perquè hi havia un problema de filtracions. L’objectiu era reparar-la perquè l’aigua fluïsca i arribe als camps de cultiu”, explica l’alcalde.

En el patrimoni del municipi de La Canal de Navarrés té molt a veure l’aigua. És per açò que, explica Pérez, les últimes inversions de la Diputació a través del Pla d’Inversions Financerament Sostenibles, IFS, que sumen 160.000 euros, han anat destinades a millorar altres tres sèquies de la xarxa: “El que estem intentant és que siguen funcionals i que, al seu torn, conserven la seua estructura original”.

Un mapa de canals

Una altra de les iniciatives de l’Ajuntament de Millars per a posar en valor la seua xarxa de sèquies ha sigut realitzar un mapa amb tots els canals i un estudi del sistema de reg. La responsable del projecte és Olga Pérez, arquitecta de professió, que ha rebut una beca per a postgraduats que ofereix el programa Gestió de Talent de la Diputació. La idea, explica l’alcalde, “és arreplegar la història de les set sèquies principals: la del Hinchidor, Altay de las Sombrías, la Baja, la del Llano y la Solana, las Donas, la del Clot-Balseta y las Forquetas”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here