Maria del Mar Bonet, Ferran Palau i Núria Graham, caps de cartell del Festival Música i Lletra 2021 de Xàtiva

0
1261
El festival s'ha presentat al Gran Teatre de Xàtiva.

El MiL torna enguany reivindicant les cures i un programa amb parelles d’artistes que teixiran complicitats sobre l’escenari, amb entrades anticipades a 10 euros, i a 1 euro per a menors de 12 anys acompanyats

Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba, Ferran Palau i El petit de Ca l’Eril, Núria Graham i Maria Jaume, Júlia i Caïm Riba, són les parelles d’artistes que protagonitzen les vesprades del cartell del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2021, que se celebrarà del 28 de maig al 5 de juny. Després de la cancel·lació de l’edició 2020 a causa de la Covid19, la cinquena edició del festival arriba amb força reivindicant, des del sector públic, les cures i que la cultura segura i a l’abast de tothom és necessària i possible. El festival, organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura, ha buscar enguany les complicitats a sobre de l’escenari. Totes les nits de doble concert enguany tenen la particularitat que els artistes són músics que treballen o han col·laborat junts anteriorment i que, per tant, al MiL faran concerts especials. Així, Ferran Palau i El petit de Ca l’Eril, a part de fer les seues actuacions, tocaran junts, com ho faran també Núria Graham i Maria Jaume. Les entrades estan a la venda a partir de divendres 30, amb aforaments molt limitats a la web del Gran Teatre de Xàtiva.

A més, el MiL torna a oferir preus populars d’accés a la cultura pública, amb entrades anticipades a 10 euros, i 1 euros per als menors de 12 anys acompanyats. El festival també es manté inseparable de la defensa de les dones als escenaris que representen més del 50%, i segueix apostant per donar suport als joves talents. El MiL Descobreix: IV certamen de Joves Cantautores/rs torna a repartir 2.700 euros en premis per a autors no editats, aquest any co-organitzat per la Regidoria de Joventut de Xàtiva. Les bases ja estan publicades a la web del Gran Teatre i s’accepten candidatures. L’entrega dels premis la tancarà una actuació de Toni de l’Hostal, i la gala és amb entrada lliure amb invitació sol·licitada a la web del Gran Teatre.

Les veus de la presentació

Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Esport ha presentat al Gran Teatre de Xàtiva l’edició 2021 del Festival Música i Lletra, acompanyada per Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura; Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva; Maria Beltran, regidora del Gran Teatre de Xàtiva; i Feliu Ventura, músic i activista cultural i director artístic del festival.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha explicat que: “En la Conselleria de Cultura hem aconseguit que duguem ja mesos programant cultura en viu, perquè és factible amb les mesures de seguretat establertes. Als nostres espais ho hem estat fent possible de forma regular i en aquelles iniciatives en que som coorganitzadors també. Un exemple és aquest festival que portem a terme en Xàtiva per a donar visibilitat a la cançó d’autor, una branca musical que ha donat noms d’un gran calat social. El cartell d’aquesta edició plasma la força de la veu, la força de la paraula i la seua capacitat transformadora i és molt atractiu per al públic.”

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular a l’Institut Valencià de Cultura, ha afegit: «Apostem per acompanyar totes les iniciatives que ajuden al teixit cultural del nostre territori i contribuïsquen a una oferta cultural variada, de qualitat i descentralitzada. En aquest sentit, hem aconseguit la consolidació del Festival Música i Lletra i donar impuls a la cançó d’autor, descentralitzada i amb una programació tan atractiva i coherent”.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha destacat que: “El festival situa a Xàtiva com a referència de primer ordre per a posar en valor la música d’autor, a la qual cosa també contribuirà la recentment constituïda Fundació Raimon i Annalisa, ja que el futur Centre Raimon d’Activitats Culturals naixerà amb la vocació de ser un espai per a l’impuls de joves valors de la cançó d’autor. Figures com la de Feliu Ventura o el propi Raimon són valors que aquesta ciutat ha d’aprofitar per a la seua projecció cultural”.

La regidora del Gran Teatre de Xàtiva, María Beltrán, ha subratllat que: “Enguany, acollint un nou espai per a les actuacions com és el Claustre del Convent de Sant Domènec. Un lloc privilegiat a Xàtiva que combinarà cultura i patrimoni. Un any després de la cancel·lació de l’edició de 2020 per la pandèmia, el festival arriba consolidat de nou a Xàtiva perquè la cultura és segura”.

Per a Feliu Ventura, músic i director artístic del festival: “Enguany el MiL és més necessari que mai per al públic i per als músics. Ens fan falta festivals públics que ens ajuden a recuperar els auditoris, a retrobar-nos i a cuidar-nos mútuament, sempre seguint les recomanacions sanitàries”.

L’edició d’enguany reivindica la cultura segura a l’abast de tothom també com a forma de cura. Per això la il·lustradora valenciana Clara Iris, autora del cartell, segons explica, ha volgut fer una il·lustració molt fresca, que apel·la a l’alegria i a cuidar-nos, a mudar-nos, per gaudir de la cultura.

Un festival amb cua

El 2019, el MiL portava al seu cartell Paco Ibañez, Miquel Gil, Clara Peya i Roger Mas, entre d’altres, i defensava la llibertat d’expressió en el món de la cultura amb el lema «Jo cante a la diferència», un vers de la cantautora xilena Violeta Parra, i el cartell obra del muralista i il·lustrador establert a València Elías Taño. El 2018, sota el lema “Sense les dones no hi ha festivals!” el MiL presentava més dones que homes a sobre de l’escenari, caps de cartell com Joan Miquel Oliver, Alidé Sans, Pau Alabajos o Eva Dènia. En els darrers anys, el festival s’ha consolidat com el festival de referència de la música d’autor a casa nostra amb voluntat d’aparador, sempre amb exponents de diversos estils i llengües, sense perdre de vista el servei públic i propiciant un espai per al discurs crític propi de la cultura viva.

Certamen de Joves Cantautors i Cantautores

D’una altra banda des d’aquest dijous i fins el proper 9 de maig està obert el procés d’inscripció per a participar en el IV Certamen de Joves Cantautors i Cantautores ‘Ciutat de Xàtiva’, amb premis per valor total de 2.700 euros, i emmarcat en el Festival Música i Lletra 2021.

El guanyador o guanyadora del Premi ‘Al vent’ a la millor cançó en valencià rebrà 1.000 euros, mateixa xifra que la persona guanyadora del premi ‘Veles e vents’ a la millor cançó en altres llengües. A més a més, s’atorgaran altres tres premis: premi especial del públic (300 euros), millor lletra (200 euros) i millor música (200 euros).

Podran participar tots els cantautors i cantautores que en data a la fi del termini d’inscripció tinguen una edat compresa entre els 14 i els 35 anys. Les cançons han de ser originals de qualsevol estil musical i l’autor/a no ha de tindre en vigor cap contracte discogràfic. Aquestes cançons podran ser interpretades en qualsevol llengua i no s’admetran playbacks.

Caldrà presentar la gravació en vídeo de dues cançons que han de ser interpretades, com a màxim, per tres músics. Ambdues cançons hauran de ser originals i pròpies i cada autor o autors hauran de ser propietaris dels drets del text i de la música per a evitar reclamacions de tercers. Les cançons no podran excedir els 5 minuts i no s’acceptaran versions d’altres grups o músics ni material comercialitzat. El jurat valorarà les cançons tenint en compte tres criteris: text, música i interpretació.

Les persones participants hauran de remetre a l’adreça de correu electrònic joventut@ayto-xativa.es, fins al 9 de maig de 2021, dos enllaços als vídeos que continguen les dues cançons presentades juntament amb la sol·licitud de participació en el IV Certament de Joves Cantautors i Cantautores Ciutat de Xàtiva degudament emplenada i adjuntant la documentació necessària. Les bases i la informació es poden consultar a l’apartat ‘Ajudes i subvencions’ del tauló d’anuncis, a la seu electrònica de l’Ajuntament de Xàtiva.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí