Un manifest rebutja la presència de Garzón en l’homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva

0
1447
El jutge Garzón està convidat a participar en l'acte de Xàtiva

Sota el manifest ‘No als encobridors de tortures’ es rebutja la participació de Garzón en l’homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva de 1939

El que pretenia ser el principal instrument de ressò per divulgar l’homenatge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva de 1939, la presència del mediàtic jutge Baltasar Garzón, està sent un focus de crítiques i rebuig des de diferents sectos.

Així, després d’anunciar el cantant Feliu Ventura i l’escriptor Toni Cucarella la seua absència precisament per la presència de Garzón, des de l’Ateneu Popular de Xàtiva s’ha arribat a presentar també un manifest sota el títol ‘No als encobridors de tortures’ en el que es rebutja la invitació a Garzón a este acte de Xàtiva.

Els impulsors del manifest lamenten que l’anunci de la presència de Garzón «haja enterbolit el decurs normal d’un acte de memòria històrica tan important a la nostra ciutat que ha desviat el focus de la vertadera intenció de l’homenatge: la defensa del drets humans, la justícia a les víctimes i la reparació a les seues famílies». Però en el manifest també recorden l’episodi pel qual una operació policial el 1992 va detindre a més de 60 persones acusades de terrorisme per la causa de l’indepenentisme català; la majoria dels detinguts, que després van ser condemnats, com recorden en l’escrit «foren torturats a les casernes de la Guardia Civil i denunciaren davant el, llavors, jutge Garzón haver signat les declaracions policials sota tortura, sense que per part d’aquest es fes res per investigar les tortures denunciades».

Així en el manifest destaquen que «no hi ha víctimes de primera i segona classe, les tortures són un acte tan execrable com el bombardeig sobre civils i aquest acte de memòria no hauria de comptar amb persones que ho encobreixen, ho emparen o ho justifiquen». Per recordar este episodi l’Ateneu Popular ha organitzat per al dijous 9 de febrer a les 21h a la seua seu la projecció del documental ‘L’operació Garzón’.

Les adhesions al manifest es poden fer a través del correu electrònic ateneupopulardexativa@gmail.com o al següent enllaç https://noencobridordetortures.wordpress.com/2017/02/01/primera-entrada-del-blog/

Crítiques del CJX

Cal recordar també que l’acte també ha estat criticat pel volum i esperit en el que ha desembocat la seua organització, segons un dels principals recuperadors del memorial, el Consell de Joves de Xàtiva (CJX). Així esta mateixa setmana el col·lectiu s’ha oferit per recuperar el seu paper en l’organització de la que s’ha desmarcat en no compartir les formes i el fons dels actes.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí