L’Olleria va viure este cap de setmana la seua entrada de Moros i Cristians

0
2211
Imatge dels Moros i Cristians de l'Olleria

Les capitanies enguany van estar a càrrec de la filà Valencians, per part dels cristians, i de la filà Corda Curta, per part dels moros

Milers de persones ompliren ahir els carrers de l’Olleria en la tradicional Entrada de Moros i Cristians. Un dels moments claus de les seues Festes, que un any més, no va decebre ningú. Els exèrcits cristià i moro van desplegar  tot el seu poderiu en una espectacular desfilada que s’iniciava al voltant de les 19h.

El Bàndol cristià l’obria la Filà Mariners, seguit dels Popeluses, Pirates, Íberes, Bandoleres i finalitzava amb la Capitania, enguany a càrrec de la Filà Valencians.

Els Valencians ens va transportar a l’any 1250 quan l’Alqueria de les Olles, antiga l’Olleria, es trobava sota el domini sarraí i com l’ exercit del Rei Jaume I, en aquest cas, encapçalats pel Capità Carles Canet Ferrero i el seu Ambaixador José Boluda Vicent reconqueriren les terrers per als cristians. A les extraordinàries esquadres especials, acompanyaven diferents ballets en el boato, alguns tradicionals com el de la Magrana de Cocentaina i d’altres molt innovadors com un inspirat en el vidre, altre en els ceps del raïm i en la verema, altre simulant l’atac d’una manada de llops, i el de gàrgoles que anunciava l’arribada del Capità. Imponents foren també les carrosses, tant dels càrrecs com de les seues escortes.

A més, els Valencians estrenaren ahir varies partitures: Per la Terra, de Francisco Valor, i regal del Capità al la filà Valencians Salvus erit, de José Rafael Pascual Vilaplana, regal del Capità a son pare i Carles de Pablo Penadés, i que li ha regalat José Navalón Barrero al Capità.

Moltes foren les autoritats que assistiren ahir a l’Entrada, entre elles el President de les Corts Valencianes, Enric Morera qui va destacar la qualitat de l’Entrada de l’Olleria, i es va mostrar gratament sorprès de que en una mateixa entrada s’estrenaren varies partitures. També va assistir la Consellera d’Agricultura, Elena Cebrián Calvo, la Vicepresidenta 2n de la Diputació de València, Rebeca Torró, el Diputat de Medi Ambient, Josep Bort, a més d’altres Diputats, Alcaldes i Regidors de la comarca, així com les Fallers Majors de Gandia, i diversos membres de la Federació de Falles de Gandia.

Finalitzada l’entrada dels cristians, arribava el torn dels moros amb els Llevantins, Juvenils, Bohemios, Abencerrajes, Xirigotes, Rebeldes, Abbasies i tancant la desfilada la Capitania 2018, la Filà Corda curta, que ens proposà un viatge en el temps a l’època en la que els moros foren desterrats d’estes terres.

La guàrdia personal de l’alfaquec, recorda els castells més valuosos que continuen a mans sarraïnes, les tropes avancen amb varies filaes especials, anunciant l’arribada de l’ambaixador Herminio Such. Impactants foren els ballets de foc, el de les aranyes, o el del cavall, així com la guàrdia d’al-qubtan que precedia al Capità Jorge Navarro, i l’esquadra especial dels Almohades que tancava la Capitania.

L’alcalde de l’Olleria, Julià Engo ha volgut destacar l’alta participació i la vistositat de l’Entrada de Moros i Cristians. Una entrada que cada any va superant-se gràcies al treball i esforç dels festers i festeres, i del nombrós públic que acudeix a l’Olleria per vore-la.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here