Llum verd per reconstruir la Torre de l’Esperó del Castell Menor de Xàtiva

0
1425
Xàtiva tanca el castell pel risc de forts vents

Tècnics de Cultura i empresa adjudicatària signen l’acta de replanteig, tràmit preceptiu per al començament de les obres

Este dimecres, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Xàtiva, Jordi Estellés, junt amb l’arquitecte conservador del castell, Vicent Torregrosa i arquitectes i representants de la Conselleria de Cultura i de l’empresa adjudicatària, visitaren el castell de Xàtiva per tal de dur a terme la signatura de l’acta de replanteig de les obres de restauració de la Torrassa de l’extrem Est del Castell Menor, a la qual li s’atribueix el nom de Torre de l’Esperó segons estudis històrics publicats.

Es tracta del pas preceptiu previ a l’inici efectiu de les obres, les quals es preveu que comencen una vegada finalitzen el Festival Internacional Nits al Castell i la Fira d’Agost. L’obra compta amb un pressupost d’adjudicació de 277.195,57 euros més IVA que aporta la Generalitat Valenciana. Estellés s’ha mostrat satisfet perquè “ja hi ha llum verda per a iniciar un projecte llargament reivindicat”.

La torrassa que va a reconstruir-se es troba ubicada al tram de muralla E1, la part més oriental de la fortalesa, en el punt més alt de la Penya Roja. La seua posició estratègica permetia el control de l’accés cap a la comarca de La Costera des de la Vall d’Albaida i les serres i valls en direcció a la costa. Amb el pas del temps, les pluges i l’erosió han anat debilitant progressivament les tàpies primitives d’aquella part del castell, motiu pel qual és necessària la seua consolidació. Es tracta d’una edificació almohade construïda entre finals del segle XII i principis del XIII, aixecada sobre estructures precedents com han posat de manifest les excavacions arqueològiques recents. Actualment es projecta reconstruir els sectors de mur, parapet i merlets despresos de manera que l’aspecte final reproduïsca el tapial originari.

Segons l’informe de l’autor del projecte de restauració, l’arquitecte Vicent Torregrosa, “a partir de la lectura del llibre d’Agustí Ventura Conejero, «El Castell de Xàtiva», […] es dedueix que l’edificació objecte del present projecte és part de la Torre de l’Esperó. El nom s’explica per ser la torre més extrema de la punta de la bota, que forma el castell menor, ja que està situada al Nordest. Apareix nomenada en documents de 1445 i 1520. Es tractaria d’una torre habitada per guardes i les seues dones”. La Torre de l’Esperó apareix al famós gravat d’Anton Van den Wyngaerde, de 1563.

L’última intervenció de la Generalitat al castell de Xàtiva es remunta a 2013 quan es va finançar la reconstrucció del tram 12 de les muralles de Llevant. La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, durant la visita que va fer a la torrassa el passat mes de novembre, va afirmar que la Generalitat tornava a invertir en la reparació del castell de Xàtiva, continuant amb el procés de restauració de les muralles i torrasses en pitjor estat i amb perill de despreniment.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here