Lleialtat en temps de crisi

CaixaBank - MyBox

0
1800

Estem immersos en una crisi sense precedents, de dimensions globals i provocades per un virus, el COVID-19, que no sabem quan de temps el tindrem convivint entre nosaltres. Vivim hores extraordinàries i amb raó la ciutadania ens demana als polítics que tingam unitat, que dialoguem el que siga menester i que tingam una mirada llarga en la projecció de les solucions.

Els regidors de Projecte Oliva, des del minut 1, vam mostrar la nostra predisposició a col·laborar amb el Govern local en tot el que fóra necessari, i així ho vam fer saber a l’Alcaldia i ho vam fer públic per mitjà d’un comunicat el dia 13 de març.

Oliva
Joan Mata, regidor de PRO Oliva.

La nostra predisposició es manté incòlume, inalterada. Projecte Oliva va nàixer per a sumar i, especialment en aquests moments, buscarà sumar. Cal no confondre el demanar lleialtat amb demanar indiferència. L’estat d’alarma ha alterat la vida de tots, ens manté a casa i ens ha convertit a la força al teletreball.

Però el Decret de l’Estat d’alarma no ha suposat una suspensió de les garanties democràtiques que una bona tasca d’oposició contribueix a proporcionar. I així nosaltres procurem practicar oposició constructiva, benentesa com la tasca de control i fiscalització al Govern per mantindre una lògica tensió que coadjuve a la bona praxi democràtica. “Sols en democràcia hi ha oposició”, ens recordava el sensacional N. Bobbio.

No podem romandre indiferents davant els comportaments d’alguns regidors del PSOE d’Oliva. Ens sembla del tot inapropiat que s’aprofiten aquests moments sensibles per fer política i considerem que és la nostra obligació fer-ho constar, i així ho hem fet. Aquesta setmana s’ha parlat del repartiment de mascaretes que el sr. Calafat i la sra. Morell, vicealcaldessa, estaven efectuant en diversos establiments comercials. Fem constar aquesta queixa perquè no entenem com, mentre en la Junta de Portaveus demanàvem a l’Alcaldia que ens explicara com s’anava a organitzar el repartiment de mascaretes a la ciutadania i mostràvem la nostra predisposició a col·laborar, aquests dos regidors, amb una clara voluntat de protagonisme, feien la guerra pel seu compte. No sols ignorant a l’oposició sinó també al seu propi soci de Govern.

Aquesta crítica, feta com una mera crida d’atenció, no ha estat ni insistent ni sagnant. Simplement preteníem una explicació i, si escau, una rectificació. Però rectificació cap ni una; i per contestació, un despreci. La sra. Morell ha dit en dos entrevistes radiofòniques, poc més o menys, que estem actuant de forma lamentable i que estem còmodament instal·lats al sofà. Sens dubte, una resposta inoportuna, despectiva i fora de lloc. Però deixant a banda aquest irrespectuós despreci cap als regidors que formem l’oposició he d’apuntar que la justificació que fa d’aquest repartiment és bastant millorable. L’argument és: ‘estem repartint mascaretes perquè la brigada municipal no pot abastir-ho tot i nosaltres, si fa falta, estem a peu de carrer complint amb la ciutadania (no com altres que estan al sofà)’.

Argument que cau pel seu propi pes, atés que, com en la resta de pobles, del repartiment deu participar, a més de la brigada municipal d’obres, la Policia Local i Protecció Civil (un reconeixement a tots ells), cossos organitzats que poden realitzar-lo amb efectivitat. La tasca dels governants hauria de ser, justament, elaborar una bona planificació d’aquest repartiment per tal que arribe adequadament a totes aquelles persones i/o establiments que ho necessiten, en base a uns criteris clars, justos i transparents. I si, així i tot, encara no es donara abast i fera falta la col·laboració de més mans, els reiterem que els regidors i regidores de l’oposició (que formem part de la Corporació municipal igual que vosté) estem disposats a posar-nos mans a l’obra. De fet, en eixe sentit, també, anava la nostra pregunta en Junta de Portaveus sobre el repartiment (i que encara no ha tingut resposta, per cert). Perquè trobem un tant estrany que siga la regidora d’Hisenda o el de Turisme qui assumisquen el protagonisme d’un repartiment de mascaretes, en lloc de l’alcalde o els regidors de Sanitat o Obres i Serveis.

Insistisc en manifestar que la nostra voluntat a la col·laboració continua vigent i viva. Estem disposats a col·laborar, però no –disculpe’ns vosté- a que se’ns prenga el pèl (lealtad rogando y con el mazo dando). Un exemple: recentment s’han anunciat certes mesures per fer front a la crisi del coronavirus: un Pla Estratègic de Turisme 2020 i un Pla d’estímul econòmic. Plans dels quals ens hem hagut d’assabentar per la premsa, atés que ningú s’ha pres la molèstia d’informar a la Corporació municipal. Per simple higiene democràtica hauríem de saber, oposició i ciutadania, quants diners van a destinar-se, quins contractes caldria adjudicar per implementar-los, quina normativa caldria modificar, etc. ¡Amb l’estat d’alarma no hem deixat de ser regidors! Ja és prou que hagen suspés les comissions informatives, les Juntes de Govern i els Plens.

Per tal que puguem continuar sent útils a la democràcia i a la ciutadania, en la nostra tasca com a oposició, demanem que se’ns informe adequadament de totes aquelles iniciatives que comporten fer ús dels diners dels contribuents. La democràcia i la transparència no haurien de ser també víctimes de la Covid-19.

Demanem que s’òbriguen taules (virtuals) de treball i col·laboració. Al Grup Municipal de PRO Oliva comptem ambla que ha sigut regidora de Turisme en la passada legislatura, que a més ha treballat i té formació en el sector, per què no fer-la partícip? No construirem més entre tots? En PRO Oliva també tenim gent que treballa a l’empresa privada i que coneix de primera mà les necessitats del sector hostaler o industrial, per què no se’ls demana paréixer? També som part de la Corporació, com la resta de regidors i regidores de l’oposició. Quan fan falta mans és quan més caldria compartir talents i coneixements!

La crisi del Coronavirus marcarà un abans i un després. Entre altres coses, en el nostre municipi serà clau que el teixit de comerciants no minve, que les famílies tinguen recursos suficients, que a les entitats benèfiques i d’ajuda social no els falte el suport de l’Administració…, per a la qual cosa caldrà que aquesta estiga adequadament engreixada i coordinada perquè tots els projectes o plans puguen implementar-se eficaç i eficientment.

La ciutadania ens demana unitat i això requereix treballar amb lleialtat. La qual cosa suposa renunciar als personalismes i desconfiances que han imperat en el que portem de legislatura. La unitat i la lleialtat són valors que no es proclamen, sinó que es practiquen.
Hem d’empentar el carro tots junts. Amb confiança recíproca.

Joan Mata, regidor de PRO Oliva

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here