La Llei de Memòria Històrica no ampararia la retirada de la tomba del nazi enterrat a Carcaixent

0
2086
Imatge de la tomba de Luburic a Carcaixent

Les lleis estatal i autonòmica únicament contemplen l’actuació sobre persones i simbología vinculada a la dictadura i a la repressió franquista

Vjekoslav Luburic, el dirigent nazi del camp d’extermini Jasenovac a Croàcia durant la Segona Guerra Mundial -i considerat el tercer més sanguinari després dels d’Auschwitz i Treblinka- té la seua tomba a Carcaixent des de l’any 1969, quan va ser assassinat, i allí podria estar durant molt de temps.

La tomba de Luburic, també conegut com ‘Maks el Carnisser’ per la crueltat amb la que va dirigir el camp nazi croata on van morir centenars de milers de persones, i que va ser acollit pel règim franquista després de la Segona Guerra Mundial, va ser pagada per un individu d’origen croat en primera línia del cementeri i a perpetuïtat. I davant la intenció del govern municipal junt amb la Generalitat de retirar este mausoleu, s’han topat amb el buit legal que hi hauria tant a la Llei de Memòria Històrica estatal com la Llei de Memòria Democràtica autonòmica: que no es contempla intervendre sobre personalitats europees al nostre territori, com seria el cas del croat.

Les lleis que pretenen netejar d’homenatges feixistes l’espai públic no contempla la Segona Guerra Mundial desenvolupada a Europa tot just després de la Guerra Civil. Així sols es pot actuar sobre tota aquella simbologia franquista o tombes de dirigents de la dictadura espanyola com el propi Franco que en estos moments es vol traure del Valle de los Caídos.

A més a més tampoc es podria retirar cap referència de la tomba a este tipus d’ideologia, ja que l’única iconografia amb la que compta és l’escut de Croàcia. No obstant l’Ajuntament de Carcaixent sí estaria estudiant alternatives com instal·lar plaques explicatives sobre la seua activitat vinculada al nazisme.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent xifra en 574.000 € les inversions en els centres d'atenció primària

Des de la Generalitat també s’estudia la possibilitat de contactar amb l’ambaixada de Croàcia per veure si des d’este país es farien càrrec de les restes o si tenen algun tipus de legislació que afecte criminals de guerra com seria el cas de Luburic.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here