L’IVCR+i restaura una butla papal de 1477 del monestir de Sant Esperit de Gilet

0
640
Butla papal de 1477.

El pergamí d’aquest document excepcional ha sigut intervingut i s’han consolidat les seues tintes

L’Institut Valencià de Restauració, Conservació i Investigació (IVCR+i) ha restaurat una butla papal de 1447 que és propietat del monestir de Sant Esperit de Gilet.

L’arxiu del monestir franciscà de Sant Esperit de Gilet conserva com a document excepcional una butla del papa Nicolau V (1447-1455) expedida a Sant Pere de Roma el mateix dia en què va ser consagrat com a pontífex, el 19 de març de 1447, fet que la fa encara més especial.

Es tracta d’una ‘litterae gatiosae’, per la qual es disposa que aquesta casa, després d’una etapa de crisi, malalties i violències, forme part de la província dels franciscans regulars d’Aragó, es regisca sota la seua regla i costums, i els seus religiosos queden sota l’obediència del provincial-vicari d’aquesta, a qui va dirigida la butla ‘Ratione congruit’, paraules inicials de la disposició amb què s’anomenen sovint aquests documents.

La intervenció ha consistit a aspirar-ne la brutícia, eliminar els plecs del pergamí i consolidar les tintes de l’escriptura. El segell ha sigut netejat de greix i cera i protegit per una cera microcristal·lina. Els materials i els tractaments utilitzats en la intervenció són reversibles i garanteixen l’estabilitat de l’obra sense provocar noves alteracions.

La butla va ser expedida gratis per decisió del papa i suposa un exemplar únic en la totalitat del ric patrimoni documental i bibliogràfic que conserva el monestir de Sant Esperit de Gilet.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here