L’IEVA presenta demà la X edició del Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia 2010 de la Vall

0
691
IEVA
El calendari parlarà de la crisi de "l'Any Deu"

La Casa-Museu Segrelles d’Albaida acollirà demà dijous 12 de novembre la presentació de la desena edició del Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia 2010 que publica anualment l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA).

Este calendari de l’IEVA, que compleix 10 anys, és “un recull desacomplexat, variat, origina i colorista” segons explica l’institució editora. Així també s’anuncien novetats com “les històries més esbojarrades de la comarca per a unir-les als personatges llegendaris més coneguts” amb la intenció de recuperar estos relats i personatges “que a una gran marxa estan oblidant-se els habitants de la comarca”.

La presentació aprofita la celebració del 125 natalici del pintor albaidí José Segrelles així diverses il·lustracions de l’artista recorreran les pàgines de l’edició. L’obra està dirigida de nou per l’etnògraf Sergi Gómez, qui ha comptat amb un equip de realització, en l’apartat de recerca d’informació, receptes de cuina i dades curioses com són Daniel Alonso, Casimir Romero, Àngel Cnet, Esteve Castelló, Alícia Tudela, Juanjo Alcaide, Juan Torres i Joan Sancarlos.

L’IEVA comenta que “el calendari des de fa quatre anys ve commemorant fites històriques rellevants”, este any es commemorarà el centenari de la crisi coneguda com “de l’Any Deu”, que “tan arrelada ha quedat en el parlar de tota la comarca, i que va ser causada per una forta passada de ‘mildiu’, de fil·loxera que va desfer totes les vinyes, afectades ja per una gran sequera”. Esta sequera, segons explica l’institut, va provocar l’emigració de centenars de valldalbaidins i una reestructuració econòmica i laboral en la comarca.

“Diem que sembla ‘l’Any Deu’ a qualsevol situació que sembla superar-no -es comenta des de l’IEVA-, i també a qualsevol desgavell o poc trellat”. El calendari es podra aconseguir en les presentacions que es faran al llarg de la comarca a les localitats d’Albaida, Otos i Llutxent.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here