L’Hospital d’Alzira realitza el primer implant a Espanya d’una pròtesi impresa en 3D d’un canell

0
5799
Imatge de la intervenció quirúrgica realitzada a Alzira

El pacient ha recuperat la funcionalitat de la mà intervinguda, després de 10 anys de pèrdua de mobilitat i força

L’Hospital Universitari de la Ribera, a Alzira, s’ha convertit en el primer centre sanitari d’Espanya a implantar una pròtesi impresa en 3D per a substituir l’os escafoides fracturat del canell d’un pacient.

Gràcies a aquesta intervenció, el pacient ha pogut recuperar la mobilitat de la seua mà, ja que la impressió, realitzada en titani, reprodueix amb precisió la funció de l’escafoides lesionat.

El pacient intervingut és un home de 40 anys d’edat que, des de 2009, patia una lesió del carp a la seua mà esquerra, la qual cosa li havia fet perdre de manera progressiva la mobilitat i força del canell.

Segons ha destacat el doctor Luis Aguilella, facultatiu del Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital Universitari de la Ribera, «sense aquest implant biònic, la lesió que patia el pacient hauria requerit soldar diversos ossos del carp -el que es coneix com artrodesis-, fins al punt de perdre quasi per complet la mobilitat de la mà».

«Amb aquest implant, no obstant això, hem pogut reemplaçar l’escafoides danyat perquè, al costat de la resta d’ossos, actue en el moviment del canell, recuperant l’ús quotidià i natural de l’articulació», ha explicat.

Una planificació de 3 mesos

El projecte de planificació i reconstrucció de la pròtesi ha sigut desenvolupat per l’empresa espanyola Avamed Synergy, els enginyers biomèdics de la qual han treballat exhaustivament al costat del Dr. Aguilella en el disseny d’aquest complex implant.

L’empresa Techfit DS ha realitzat la impressió de titani, d’aproximadament tres centímetres, amb les mesures exactes i mil·limètriques de l’escafoides lesionat, «en cas contrari l’implant hauria fracassat», ha afirmat Aguilella.

Per a això, prèviament a la cirurgia, al pacient se li va realitzar un TAC de la mà sana amb l’objectiu de conéixer la grandària de l’escafoides. Una vegada processades les imatges, es va realitzar una reconstrucció virtual en 3D des de la qual es va dissenyar la pròtesi a mesura en titani, amb acabat en espill, i es va fabricar mitjançant tècniques de reconstrucció tridimensional d’alta precisió.

Segons ha assenyalat el CEO de Avamed Synergy, Lucas Díez, «la complexitat de la fabricació de la pròtesi també residia en què es necessitava que la mateixa comptara amb una sèrie d’orificis distribuïts estratègicament per a poder fixar-la a la resta dels ossos mitjançant un tendó extret de l’avantbraç del pacient en el mateix acte quirúrgic». Tot això ha suposat un treball de revisions i perfeccionament pròxim als tres mesos.

Elevada dificultat tècnica

Per a dur a terme l’implant del disseny 3D ha sigut necessària una complexa cirurgia de dues hores de duració, en la qual, a través de tres xicotetes incisions en la nina del pacient, s’ha extret l’escafoides danyat per a, posteriorment, implantar la pròtesi de titani i estabilitzar-la amb un empelt tendinós.

Segons el doctor Aguilella, «el sistema ossi de la mà és molt similar al funcionament d’un rellotge; si una de les peces falla o no és exacta, no pot haver-hi mobilitat, d’ací l’elevada dificultat tècnica d’aquest implant».

«L’èxit resideix en què s’ha aconseguit que una pròtesi, impresa amb material biocompatible, funcione com un os més de la mà», ha afirmat el doctor.

Una vegada inserida en el canell, ha sigut necessari unir la impressió amb la resta d’ossos del carp mitjançant l’empelt de tendons entrellaçats en 360é a través de les perforacions, amb l’objectiu d’aconseguir un moviment harmònic de la pròtesi.

Aguilella ha destacat que «el pacient ha iniciat ja una sèrie de sessions de rehabilitació amb l’objectiu de recuperar la força completa del seu canell, de manera que hui dia, «l’evolució està sent molt bona i preveiem que recobre la funcionalitat de la mà als dos mesos de la intervenció».

«La impressió de pròtesi 3D a mesura del pacient serà, en un futur, una de les millors alternatives en cirurgia traumatològica, ja que ofereix als pacients una solució ortopèdica que fins ara no existia», ha assenyalat Aguilella.

«De fet, a l’Hospital d’Alzira, «ja tenim altres dos pacients amb els quals estem treballant en el disseny de les pròtesis personalitzades», ha indicat.

Per part seua, Lucas Díez ha manifestat que «els projectes de planificació virtual 3D de cirurgia complexa ajuden al procés de presa de decisió i el doctor guanya en seguretat i precisió, sent molt útils, tant en reconstruccions traumatològiques com en processos quirúrgics oncològics».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí