L’ex-convent de Santa Clara de Xàtiva: de projecte d’hotel de luxe a futur Palau de Justícia

0
1070
Reial Monestir de Santa Clara de Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva i el banc Santander acorden la compra del monument per 2 milions d’euros després d’estar l’edifici del segle XIV declarat BIC sense funció durant 16 anys

De poder allotjar un hotel de luxe a convertir-se en el futur Palau de Justícia és la transformació que tindrà l’ex-convent de Santa Clara de Xàtiva en passar de mans privades a propietat pública. I així serà després que l’Ajuntament de Xàtiva haja arribat a un principi d’acord amb la mercantil Altamira Asset Management, S.A., societat immobiliària que gestiona els actius propietat del banc de Santander, per a l’adquisició del Reial Monestir de Santa Clara per 2.050.000 euros.

Este immoble del segle XIV i declarat Bé d’Interés Cultural, va ser venut per l’ordre religiosa que va abandonar l’immoble l’any 2002, adquirint-lo l’empresa privada Ordisa l’any 2006 per 2,4 milions. Tot això es va produir amb el beneplàcit de l’aleshores govern del PP d’Alfonso Rus, i amb les crítiques de l’oposició que demanaven que es comprara per part de l’administració pública per destinar-lo a seu administrativa.

La companyia va demanar un préstec al banc de Santander per a finançar la construcció de l’hotel, però la fallida del boom immobiliari va fer fracassar l’operació i es va generar un deute hipotecari de 8,4 milions d’euros. Per eixa raó, l’ex-convent va passar a ser propietat del banc.

Finalment, 12 anys després de la seua primera venda i els mateixos anys d’abandonament i d’incertesa sobre el seu futur, l’Ajuntament de Xàtiva, ara governat per l’esquerra, tanca la seua compra. Tot i així, malgrat que l’acord entre ambdues part és total, l’operació haurà de ser aprovada pel consell d’administració del Santander aquest mateix dimecres.

La destinació de l’ex-convent és la d’albergar el futur Palau de Justícia de Xàtiva. L’Ajuntament de Xàtiva compta amb un informe favorable de viabilitat tècnica del trasllat dels jutjats a aquesta nova seu, emès per la Subdirecció General d’Infraestructures i Manteniment de les Seus Judicials de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana. L’actuació està inclosa en el Pla d’Infraestructures Judicials de la Comunitat Valenciana, que compta amb un pressupost de 200 milions d’euros.

L’alcalde Roger Cerdà, en declaracions a la premsa, ha manifestat que la compra de Santa Clara és “una satisfacció i un absolut èxit”. Cerdà ha explicat que la mesura “va en la línia que ha seguit aquest ajuntament de recuperar patrimoni per a posar-lo en valor dotant-lo d’un ús públic”. El primer edil recorda que “l’anterior equip de govern va tenir l’oportunitat de comprar el convent però va decidir trencar amb la dinàmica històrica de mantenir els serveis de la ciutat al nucli antic per a conservar-lo viu. Es tracta de posar en valor el que ens diferència a Xàtiva, que és el nostre patrimoni”.

Cal recordar així que les principals dotacions municipals de Xàtiva es troben a edificis històrics. L’actual Palau de Justícia -veí de Santa Clara- es troba ubicat a les dependències del Palau d’Alarcó, la Casa de la Cultura i la Casa de la Joventut, ambdues situades a antics palaus del carrer Montacada, els museus de l’Almodí i de Belles Arts també situades a històrics edificis públics, l’alberg del Cigroner també a un immoble històric rehabilitat, i el mateix ajuntament de Xàtiva en un històric convent.

L’adquisició de Santa Clara es formalitzarà mitjançant quatre anualitats, a raó de 500.000 euros per any, fins a 2021 i escripturant-se abans del final de l’exercici 2018. Aquesta modalitat de pagament evita que l’Ajuntament de Xàtiva haja d’endeutar-se per a fer front a l’operació. Cal recordar que aquesta actuació comptava amb una provisió de fons de mig milió d’euros del Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix. Recentment, l’Ajuntament va dur a terme una modificació del pressupost de 2018 per incorporar un altre milió i mig d’euros, provinent de romanents de tresoreria, per tal de cobrir la compra de l’ex-convent.

Des de l’inici de la legislatura, els contactes entre Ajuntament i entitat financera per a desbloquejar la situació han estat constants. En un primer terme, es va explorar la possibilitat d’un conveni de col·laboració que permetera mantenir l’immoble en condicions adequades i establir un horari d’apertura per a les visites del públic, ja que es tracta d’un BIC.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí