Les gelades causen danys per 5 milions d’euros en els cultius de caquis fonamentalment a la Ribera

0
511
El cultiu de caqui se centra a la Ribera

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) destaca que la major part de la superfície del cultiu està assegurada, per la qual cosa els productors seran compensats

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) assenyala que el brusc descens de les temperatures registrat durant els últims dies es va traduir durant l’última matinada en una sèrie d’intenses gelades que han causat danys de certa consideració en el cultiu del caqui. Les zones productores de la comarca de la Ribera són les que s’han vist més afectades per aquesta incidència climàtica i en una primera estimació provisional, AVA-ASAJA considera que les pèrdues ocasionades pel fred en les produccions valencianes de caqui oscil·len entorn dels cinc milions d’euros.

“En qualsevol cas -apunta el president de l’organització agrària, Cristóbal Aguado- volem llançar un missatge de tranquil·litat, perquè es dóna la circumstància que la major part de la producció de caqui es troba protegida pel segur, de tal manera que la immensa majoria dels agricultors les parcel·les dels quals puguen haver patit els efectes del descens tèrmic cobraran el segur. El que és important ara és que Agroseguro realitze de manera àgil i eficaç els peritatges en els camps”.

Actualment, encara es troba pendent de recol·lecció al voltant del 20% de la collita de caqui, la qual cosa equival a unes 2.600 hectàrees a les quals la gelada ha causat danys de consideració molt desigual i variable, amb graus d’afecció que, en les àrees més castigades, se situen en un 40%.

Les conseqüències del fred en el caqui, i al contrari del que sol succeir en altres productes com els cítrics, són molt evidents a simple vista, per la qual cosa els fruits danyat no tindran cabuda en el circuit comercial i s’esbiaixarà així el risc que puguen incidir negativament en les cotitzacions d’aquella part de la collita que no haja patit la incidència de la gelada i que vaja a comercialitzar-se en fresc.

D’altra banda, i d’acord amb les informacions recaptades fins al moment pels serveis tècnics de AVA-ASAJA, no s’aprecien danys reseñables en la citricultura, amb excepcions molt concretes i limitades a algunes àrees especialment sensible al fred. A més, el descens de les temperatures està sent beneficiós per a altres cultius com els fruiters i els arboris de secà, ja que els proporciona les necessàries hores de fred durant el període de repòs hivernal.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here