Les Falles de Sagunt recuperen la normalitat en aquest 2022 amb tots els actes i dates tradicionals

0
4810
La programació ha estat presentada a Sagunt.

Tornen les mascletaes, els espectacles pirotècnics nocturns, l’ofrena i les revetles, encara que des de l’Ajuntament es fa una crida a la responsabilitat, a pesar que hagen decaigut la majoria de les restriccions

Després de dos anys de pandèmia, les Falles tornen a celebrar-se a Sagunt i Port de Sagunt en les seues dates tradicionals, sense tot just restriccions i amb tots els actes habituals en la programació. L’esperat retorn s’ha anunciat hui en roda de premsa per part de l’Ajuntament de Sagunt i la Federació Junta Fallera de Sagunt (FJFS).

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Festes i Cultura Popular, Asun Moll; la Fallera Major de Sagunt i de la comarca, Sandra Ordiñaga; la Fallera Major Infantil de Sagunt i de la comarca, Aitana González; el vicepresident general de la FJFS, Paco Giménez; i el vicepresident del Sector 1 i Esports, Ramón Jarque, han presentat aquest dimecres la programació per a enguany, en el qual tornen a celebrar-se la majoria d’actes tradicionals sense restriccions d’aforament ni limitacions, excepte l’ús de la màscara o la distància social, encara que des de l’organització s’ha demanat a la ciutadania responsabilitat i precaució, ja que la pandèmia encara no ha acabat.

«Hui és un dia feliç per a tots i totes perquè parlem d’una programació relativament tan normalitzada com la situació permet», ha manifestat el primer edil, qui també ha destacat la «necessitat de recuperació emocional», en la qual considera que les festes «ajudaran moltíssim», així com el nivell cultural de les Falles de Sagunt i els assoliments de la passada edició en el concurs de llibrets de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat. «Vam ser la ciutat més guardonada de la Comunitat Valenciana, cosa que realment demostra el gran potencial cultural que té la nostra festa a la nostra ciutat. Cada vegada som més un referent», ha recordat Moreno.

Per part seua, la regidora de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, ha agraït el treball que la FJFS fa en el municipi i el gran esforç que suposa la representació de les falleres majors. «Ha sigut una època complicada per a les Falles», ha expressat l’edil traslladant la seua esperança que els temps de la pandèmia queden definitivament arrere i Sagunt torne a tindre, a la fi, unes festes com les de sempre. «Les Falles són una festa molt important per al nostre poble, però sobretot per a la nostra ciutat, Sagunt. Les Falles no sols són festa, són cultura», ha agregat.

El vicepresident de la FJFS, Paco Giménez, ha volgut convidar a visitants i ciutadania a participar en les que creu que seran «les millors Falles», ja que a causa de l’estalvi dels exercicis anteriors, en els quals per culpa de la pandèmia no va haver-hi Falles o es van celebrar de forma reduïda, «els pressupostos de moltes de les comissions s’han incrementat substancialment», amb la qual cosa probablement es plantaran «els millors monuments que s’han vist mai a la ciutat de Sagunt» i «serà una bona oportunitat per a gaudir de grans monuments».

«Les Falles de Sagunt cada vegada tenen més renom gràcies a la gran faena que es fa per part de les comissions i de la Federació», ha comentat l’alcalde.

Els actes festius arrancaran oficialment el dilluns 14 de març amb la plantà dels monuments fallers, i continuaran a partir del dimecres 16 a les 14.15 hores amb la mascletà en plaça del Sol de Port de Sagunt a càrrec de la Pirotècnia Torís. El mateix dimecres a les 18.00 hores serà el lliurament de premis al carrer Autonomia de Sagunt, a les portes de l’Ajuntament, i a les 18.30 hores s’iniciarà una visita de cortesia als monuments del nucli de Sagunt.

La concentració prèvia al lliurament dels premis es farà en la plaça Cronista Chabret, prop de l’Ajuntament, en lloc d’en la plaça de la Moreria, com era habitual en altres anys, intentant reduir el temps que els fallers i falleres hagen de passar en aglomeracions i també evitant molèsties per calor per a ells i elles i de soroll per a veïns i veïnes.

El dijous 17, també a les 14.15 hores, hi haurà una altra mascletà en l’avinguda Pianista Mario Monreal de Sagunt a càrrec de la Pirotècnia Zarzoso. A les 17.00 hores serà la visita de cortesia als monuments fallers de Port de Sagunt i a les 23.59 hores arribarà la Nit del Foc, des de l’avinguda Pianista Mario Monreal de Sagunt i des de l’avinguda del Forn Alt de Port de Sagunt, que seran a càrrec de la Pirotècnia Zarzoso.

El divendres 18 a les 18.00 hores es realitzarà l’ofrena al carrer Autonomia de Sagunt i el dissabte 19 a les 11.00 hores es farà en la plaça del Sol de Port de Sagunt. Aqueixa mateixa nit, des de les 21.00 hores se celebrarà la Cremà dels monuments fallers. El recorregut de l’ofrena a Sagunt també varia i s’acurta; enguany serà des de la Moreria fins a la porta de l’Ajuntament, mentre que en el cas de Port de Sagunt no serà en l’Albereda sinó a la porta de Tinença d’Alcaldia, encara que la resta del recorregut no ha canviat.

D’altra banda, des de l’Ajuntament s’ha recordat la normativa per a aquestes Falles de 2022 que es va fer pública dimecres passat, 2 de març, a través d’un bàndol de l’alcalde. Entre la reglamentació que es recull en el document destaca la suspensió del servei d’estacionament regulat ORA (zona blava) entre les 9.00 hores del dia 12 fins a les 20.00 hores del 19 així com els horaris d’ús de pirotècnia recreativa o de les carpes i revetles.

Per a l’ús recreatiu d’artefactes pirotècnics per part de fallers, falleres i particulars els horaris autoritzats van des de les 9.00 fins a les 21.30 hores entre l’1 i el 13 de març; de 9.00 a 1.00 hores del 14 al 19, excepte per als espectacles vinculats a la cremà, que podran desenvolupar-se fins a la seua finalització; i la despertà tindrà una forqueta de 7.30 a 8.30 del dia 15 al 19.

Les revetles, discomóviles i altres espectacles d’aquest àmbit s’autoritzaran des del 15 fins al 18 entre les 22.30 i les 4.00 hores de la matinada i a l’interior dels casals, així com en les zones d’activitats i carpes, l’ambientació musical haurà de cessar entre les 15.30 i les 17.00 hores i de 4.00 a 9.00 hores. L’horari d’activitat de les carpes serà el mateix que per a les activitats i espectacles en via pública, havent de tancar a les 4.00 hores, i desallotjar-les sense soroll ni ambientació musical en el termini de 30 minuts des del tancament.

Pel que respecta a la venda, subministrament i consum de begudes alcohòliques en la via pública no existirà prohibició en les zones d’activitat autoritzades a les comissions falleres entre els dies 15 i 19, encara que s’han de tractar de contemplar les mesures de prevenció davant la COVID-19 i des del Consistori es demana que es mantinguen conductes cíviques.

També s’han donat a conéixer les vies que es veuran afectades per la instal·lació de recintes fallers autoritzats, i que es poden consultar en els enllaços per a veure-les marcades en els plans dels nuclis de Sagunt i Port de Sagunt. D’altra banda, el trànsit rodat es desenvoluparà, en principi, amb normalitat.

«Hem estat treballant braç a braç complint al màxim totes les mesures que s’han marcat i en cap moment dubte que així serà enguany també», ha anunciat la regidora de Festes i Cultura Popular, que ha explicat que, a part de les mesures oficials, s’han establit per les pròpies comissions algunes precaucions addicionals enfront de la pandèmia.

«Si hi ha hagut un col·lectiu que ha sigut exemplar en tot aquest procés de pandèmia que hem passat ha sigut precisament el col·lectiu faller. Ha tingut paciència i, després, molta responsabilitat, i s’ha adaptat a les circumstàncies», ha assenyalat l’alcalde, que ha demanat també responsabilitat per a la convivència ciutadana i respecte a la situació sanitària. «Saltar-se la normativa ens afecta a tots, ens juguem molt», ha declarat.

«Els fallers i les falleres ens hem compromés a mantindre totes les mesures de seguretat. Les Falles han demostrat que són capaces de complir les normes de manera exemplar i de no causar cap problema. Esperem que això seguisca igual», ha puntualitzat, per part seua, Paco Giménez.

Per a consultar i descarregar el cartell d’aquestes Falles 2022, el bàndol de Falles de l’alcalde, la programació i horaris complets així com els plans amb els recintes fallers de Sagunt i Port de Sagunt es pot accedir a través de l’enllaç o clicar específicament en cadascun dels anteriors.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí