L’Autoritat Portuària demolirà el pantalà del port de Sagunt perquè no es pot recuperar per construir el nou projecte

0
1577
Imatge del pantalà de Sagunt després del primer enfonsament de desembre.

Un estudi d’enginyeria independent anul·la qualsevol possibilitat d’intervenció sobre l’estructura vella, que va resultar fortament danyada durant els últims temporals marítims

L’antic pantalà del port de Sagunt no es pot reparar després d’haver patit dos enderrocs durant els últims temporals viscuts a la costa valenciana. Per això l’Autoritat Portuària de València (APV) ha anunciat que es construirà un nou pantalà “davant la impossibilitat de desenvolupar qualsevol tipus de restauració de l’anterior”.

L’actual estructura compta amb 43 anys de vida (dels quals solament va estar operativa durant els primers 13), i la decisió de l’APV de construir una nova estructura es pren després d’haver intentat escometre un projecte de restauració que va quedar impossibilitat al desembre de 2019, quan una DANA va fer que col·lapsara l’obertura 1 del primer tram del pantalà. Un mes després, al gener de 2020, la borrasca Gloria –amb ones de més de 7 metres enfront de la costa saguntina- va agreujar la situació i va generar la destrucció de les obertures 19 i 20 de la ja malparada estructura.

L’APV va encomanar un estudi a FHECOR Enginyers Consultors després dels temporals i ara ha presentat els seus resultats que troba irrecuperable l’estructura marítima saguntina. Segons aquest informe, després dels enderrocs el 82% de les obertures van presentar increment de danys; en el 29% de les obertures va haver-hi danys nous després de la DANA de desembre; en el 27% de les obertures va haver-hi danys nous després de la borrasca Gloria. A més, es va produir “l’esgotament de pilotes metàl·lics” en el 12% de les fonamentacions, desplaçaments en el tauler i el 59% dels elements (tauler i pilotes) van presentar increments d’armadures vistes.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El govern local dóna el vist-i-plau perquè Parc Sagunt albergue la multinacional Crown Packaging

Després de l’anàlisi de cadascuna de les peces i elements constructius de l’estructura es determina que “la borrasca Gloria ha pogut comprometre la integritat estructural del pantalà degut a la magnitud extraordinària del fenomen atmosfèric que actuant sobre el pantalà ha produït danys irreversibles en l’estructura”.

Afig el treball d’enginyeria que entre tots dos temporals l’evolució dels danys no ha sigut l’esperable de “un procés de deterioració progressiva com el que es venia observant en les anteriors inspeccions”. En les seues conclusions indica que “a causa de la importància i a l’abast dels danys identificats en el tram 1 del pantalà, sorgits després de la borrasca Gloria, i sobre la base de les evidències exposades en aquesta anàlisi, es conclou que no es pot assegurar la viabilitat estructural d’aquest”.

“Per tot això s’ha de modificar la qualificació de viabilitat estructural del pantalà ja que després de la DANA i la borrasca Gloria els danys que presenten, tant el tauler com les fonamentacions, no poden considerar-se compatibles amb la seguretat estructural i en conseqüència no pot garantir-se la seua seguretat ni plantejar-se una intervenció sobre el mateix que puga garantir-la amb la fiabilitat requerida”.

Nou projecte

Segons ha explicat el president de l’APV, Aurelio Martínez,  “el Pantalà va ser dissenyat per a ones de fins a 5,5 metres d’altura, i és evident que els últims temporals que està portant amb si el canvi climàtic han superat els 7 metres, causant danys irreparables, per la qual cosa no hi ha més remei que demolir i construir un nou que serà més alt i resistent pensant en els temporals que seran cada vegada més agressius”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El Camp de Morvedre dispondrá de casi 700.000 euros para obras urgentes
Imatge del projecte de la que anava a ser rehabilitació del pantalá de Sagunt.

“Complirem amb els compromisos d’inversió relacionats amb el pantalà que signem fa quasi dos anys amb l’Ajuntament de Sagunt, amb l’anterior alcalde i, més recentment, amb l’actual. Perquè el que està signat està signat, i cal complir-ho. Restaurar el pantalà a la seua altura actual tindria poc futur. Cal construir un nou. Som molt respectuosos amb Sagunt i el seu ajuntament”, ha afegit el president de la APV.

La demolició i neteja de les aigües a la qual obligarà la retirada del vell pantalà està pressuposada en 8 milions d’euros que seran a càrrec de la APV. Per al nou pantalà del port de Sagunt, l’Autoritat Portuària de València també té un pressupost de 5 milions d’euros (els contemplats en el conveni). El projecte es desenvoluparà en col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt i combinarà l’ús social, turístic i cultural, en un marc de màxima seguretat per a la ciutadania.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here