L’Autoritat Portuària demana 3.000 € de multa per als 6 manifestants per la protesta a Sagunt contra un vaixell sospitós de portar armes

0
2591
Imatge d'una protesta contra un vaixell carregat d'armes al port de Sagunt.

El vaixell contra el que es va protestar fa ja un any havia de tornar a atracar a Sagunt aquest dimarts

L’APV (Autoritat Portuària de València) ha enviat en els últims dies propostes de sanció a les sis persones que es van introduir en el port de Sagunt el 10 de desembre de 2019 per a protestar per l’atracada i càrrega en aquells moments del vaixell de bandera saudita Bahri Abha, que forma part de la flota de vaixells de càrrega que transporta rutinàriament armament sospitós de ser emprat en la guerra del Iemen. D’aquesta forma es demana una multa de 500 euros per cadascun dels participants, segons ha informat Acció Ecologista-Agró/Antimilitaristes MOC.

Els mateixos col·lectius a més alerten que «malgrat les protestes, peticions de transparència i posicionaments contraris que aquestes activitats han generat, l’APV i el Ministeri de Defensa permetran novament l’escala i possible càrrega de materials explosius del mateix vaixell en el port valencià, previsiblement hui dia 15».

Durant la setmana passada, l’Autoritat Portuària de València ha enviat notificacions de sanció de 500 euros per accedir a «zones restringides del recinte portuari sense autorització prèvia» als i les participants en l’acció de desobediència civil noviolenta.

En aquesta acció cinc activistes d’Agró i Antimilitaristes acompanyades d’un periodista del mitjà Samaruc Digital, a qui també han emés sanció, es van introduir en el port de Sagunt vestint granotes grogues i portant pancartes amb «STOP WAR» i «LA GUERRA COMENÇA ACÍ». A continuació, es van acostar a la zona on acabava d’atracar un dels vaixells de la naviliera saudita Bahri, el Bahri Abha, encarregada del transport d’armament des de ports dels EUA i Europa fins a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs, la finalitat dels quals és el seu ús en la guerra que aquests països lliuren a Iemen.

«No obstant això, quasi un any després d’aquesta acció, l’APV del Ministeri de Transports esgrimeix inusualment la Llei de Ports de l’Estat i Marina Mercant (i no la Llei de Seguretat Ciutadana) uns pocs dies abans del termini de prescripció d’aquests fets, que segons la citada llei és de 12 mesos, per a intentar sancionar als i les activistes amb multes de 500€. D’haver-se aplicat la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a «llei mordassa», els fets ja haurien prescrit», afirmen els col·lectius impulsors de la protesta.

El grup d’ecopacifistes d’Antimilitaristes i Agró ja ha anunciat que recorrerà les multes fins a arribar al contenciós-administratiu si és necessari.

Nova arribada

A més Acció Ecologista-Agró i Antimilitaristes-MOC han denunciat que el Govern ha tornat a autoritzar una nova atracada i possible càrrega de material explosiu en el port de Sagunt aquest 15 de desembre precisament del mateix vaixell que va ser objecte de les protestes fa un any, el Bahri Abha, segons s’ha pogut conéixer per la página d’informació marítima de la propia APV.

El vaixell havia anunciat que la seua destinació era Gènova, però poc després de creuar l’Estret de Gibraltar l’ha canviat a Sagunt. Davant aquesta notícia, com ja van fer fa un any, Acció Ecologista Agró i Antimilitaristes-MOC tornen a exigir, al costat dels centenars de persones i més de 70 organitzacions que van subscriure llavors la declaració «La guerra comença ací», que no es permeta l’entrada a port del vaixell saudita per a no col·laborar ni ser còmplices de sofriment de la població civil a Iemen, que el govern autonòmic i els governs municipals es posicionen públicament amb claredat en contra de l’ús d’infraestructures civils per al transport i càrrega de material armamentístic.

Les dues anteriors visites de vaixells de la companyia naviliera saudita Bahri, que pot operar en ports espanyols gràcies a la representació de la consignatària Bergé Logistics, van provocar una gran polèmica que va incloure a més de l’àmplia difusió de la citada declaració i l’acció de desobediència civil en el port, posicionaments polítics crítics com el de l’Ajuntament de Sagunt, la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, i preguntes parlamentàries en el Congrés dels Diputats formulades per ERC i per UP.

Segons dades de les duanes dels EUA i de l’ONU, la flota de Bahri , formada per set vaixells, ha estat transportant rutinàriament huit vegades a l’any armament cap a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs procedent dels EUA (per valor de 1130 milions d’euros en 2018) i diferents països europeus, inclosa Espanya, fins fa ben poc, el cinqué proveïdor armamentístic dels països del Golf Pèrsic.

La guerra que lliura l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs a Iemen amb armament estatunidenc i europeu contra les milícies huzís recolzades per l’Iran des de fa cinc anys porta infligint un indicible sofriment a la seua població iemenita, com vénen constatant reiteradament les principals agències humanitàries i organitzacions de DDHH internacionals.

Per això, des d’Antimilitaristes i Agró, es denuncia l’ús reiterat del port de Sagunt, com a instal·lació civil per a finalitats materials, així com la desproporció de les multes i inusualitat del procés sancionador i s’exigeix la cancel·lació de l’inici dels expedients sancionadors.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí