L’Audiència de València manté el secret de sumari del cas Alqueria, però demana “urgència” a la policia

0
1086
Jorge Rodríguez
Jorge Rodríguez

La sala desestima el recurs presentat per Jorge Rodríguez negant que la pròrroga haja produït indefensió als investigats, encara que al·ludeix en l’acte a la necessitat que les resolucions es notifiquen puntualment al lletrat de la defensa

L’Audiència de València confirma la decisió del jutge del cas Alqueria de mantindre secretes les actuacions, afirmant que considera “necessària i proporcionada” la mesura per l’especial complexitat de la causa. D’esta forma la secció quarta de l’Audiència Provincial desestima el recurs d’apel·lació de l’expresident de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent

L’Audiència Provincial de València ha confirmat la decisió del Jutjat d’Instrucció número 9 de València de mantindre el secret de les actuacions del cas Alqueria, que investiga irregularitats en les contractacions en Divalterra, una empresa de capital públic dependent de la Diputació Provincial.

“Concorren raons vàlides per a decretar el secret de les actuacions, que s’adverteix com a necessari i proporcionat a les finalitats de la pròpia investigació penal i així es revela de l’especial complexitat del cas”, assenyala la Sala en un acte datat el passat 9 de gener.

L’Audiència ha confirmat per tant la provisió del 22 d’octubre d’octubre de 2018 i l’acte del 12 de novembre dictats pel Jutjat d’Instrucció 9 de València.

Rodríguez, dos assessors i tres alts càrrecs de Divalterra van ser detinguts el mes de juny passat en el marc d’una investigació per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.

Les perquisicions es van iniciar en 2018 després de la denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València i se centren en irregularitats en la contractació de personal d’alta direcció en Divalterra, antiga Imelsa, en 2015.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Rus preside en Utiel la tercera parada del II Rebost de la Dipu

El jutge manté des de llavors secreta la investigació “per a garantir el seu èxit, que requereix entre altres diligències analitzar l’abundant documentació i els efectes telefònics i informàtics intervinguts durant els registres practicats per la UDEF en les seus de la citada empresa pública, la pròpia Diputació de València i l’Ajuntament d’Ontinyent”.

La Secció Quarta de l’Audiència de València no aprecia que aqueixa mesura i les actuacions pels es prorroga hagen produït indefensió als investigats, encara que al·ludeix en l’acte a la necessitat que les resolucions es notifiquen puntualment al lletrat de la defensa a fi de “fer valdre els recursos pertinents” com en aquest cas.

També assenyala que el secret sumarial és una mesura excepcional que “no pot durar més del temps necessari per a assegurar el bon èxit de la investigació”, per la qual cosa cal que les perquisicions policials avancen amb “urgència”.

En qualsevol cas, la Sala discrepa de les al·legacions de l’apel·lant, “perquè examinades les actuacions fàcilment es desprén de les mateixes la necessitat de la mesura adoptada, que a més de ser necessària s’hi haja motivada”.

“Estem davant unes diligències d’investigació complexes, amb gran quantitat de documentació confiscada en diverses seus públiques i domicilis privats pendent d’ordenació i estudi”, precisa l’acte. Igualment, després del corresponent bolcat, ha d’analitzar-se la informació continguda en els “instruments de comunicació emprats pels querellats, havent-se de per tant dilucidar les presumptes activitats il·lícites i graus de participació de diverses persones”.

Per a l’Audiència, “en tals condicions i amb la finalitat d’evitar ràpides reaccions defensives, amb possible destrucció de proves o ocultació d’indicis, resulta correcte la conducta de l’instructor decretant el secret de totes les actuacions, perquè això posaria en perill la investigació sumarial”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Ontinyent explora a Brussel·les opcions per ampliar els 3 milions d’ajudes europees aconseguits en 2018

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here