L’Audiència arxiva la investigació dels afusellats del franquisme de la Fossa 113 de Paterna per crim “prescrit”

0
812
Imatge de la Fossa 113 de Paterna

També esgrimeix el principi de “irretroactivitat de les lleis” afirmant que la Llei d’Amnistia impedeix que els crims de ‘els humanitat’ siguen imprescriptibles

L’afusellament de fins a 60 persones entre 1940 i 1941 que estarien enterrades en la Fossa 113 del cementeri de Paterna no s’investigarà perquè “situa els fets en un moment que, sota tots els aspectes, està prescrit”. D’aquesta manera l’Audiència de València ha argumentat la desestimació el recurs contra l’arxiu de la causa que va fer el jutjat de guàrdia, presentat, entre d’altres, per l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113, i la diputada provincial Rosa Pérez Garijo (EU), després de l’inici de l’exhumació dels cossos.

En la seua argumentació l’Audiència també afirma que “els tribunals han de procedir i continuar en l’esclariment dels fets quan s’entrelluca alguna viabilitat a l’èxit d’una acció penal, amb descripció d’una conducta il·lícita, amb identificació de l’autor i amb acció penal en vigor i exigible”, que entén que no es dóna en aquest cas perquè no s’ha assenyalat a ningú amb responsabilitats en una data anterior a 20 anys.

D’altra banda el tribunal també desestima les al·legacions dels recurrents que van al·legar “conductes de lesa humanitat i, per tant, imprescriptibles” contraposant la Llei d’Amnistia. Així esgrimeix el “principi de legalitat i irretroactividad de les lleis per a excloure de l’àmbit de la jurisdicció penal espanyola l’aplicació, als fets d’aquestes actuacions, de les figures sobre les quals avui dia regeix el règim de la imprescriptibilitat”.

D’altra banda l’Audiència Nacional afirma que “amb aquesta resolució no es veta la voluntat de l’associació recurrent i se li remet, com es diu en les resolucions que antecedeix, a fer valdre els seus legítims drets de recuperació de restes davant els Estats”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here