L’arqueòleg Josep Vicent Lerma imparteix una conferència sobre la cultura jueva a Sagunt

0
297
Lerma ha participat en les jornades de 'Diásporas' a Sagunt

Per tercer any consecutiu, Sagunt és la seu de les XVIII jornades europees de la cultura jueva que han programat diferents activitats

Este dimecres va tindre lloc a Sagunt la conferencia ‘Aproximació a la cultura material dels jueus valencians’, a càrrec de Josep Vicent Lerma Alegria, arqueòleg medievalista de l’Ajuntament de València. Lerma va participar en les excavacions de la fossa dels jueus, a més de comptar amb diverses publicacions especialitzades en la matèria. L’arqueòleg medievalista també ha participat en les jornades de la Necròpoli Jueva de Lucena, ‘El Mundo Funerari en Sefarad’, i en les jornades de Barcelona, entre unes altres.

La conferència, que es va desenvolupar en la casa dels Berenguer, està emmarcada dins de la programació de les XVIII jornades europees de la cultura jueva, que ja van començar el passat 3 de setembre. Es tracta d’unes jornades que són iniciativa de l’Associació Europea per a la Preservació del Patrimoni Jueu (AEPJ), i que compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt.

Per tercer any consecutiu l’esdeveniment se celebra a Sagunt i compta amb una variada programació. Per a avui està previst un concert i workshop d’instruments musicals de la tradició medieval espanyola, a càrrec de Jota Martínez i Mara Aranda, que tindrà lloc a partir de les 19 hores. Finalment, aquestes jornades acabaran el dissabte 9 de setembre, a les 22 hores, amb una ruta nocturna en la Jueria de Sagunt, en el qual el seu punt de trobada serà el Museu Arqueològic de Sagunt.

Més de 300 ciutats de tota Europa participen en les jornades europees, entre elles diverses ciutats de la Xarxa de Jueries. L’associació (AEPJ) està formada per diverses entitats de diferents països com la Xarxa de Jueries d’Espanya, N’na B’ rith Europe, la xarxa de jueries de Portugal, la Unione delle Comunità Ebraiche Italiane, i la JECPJ France, i té com a objectiu la preservació i promoció del patrimoni i la cultura jueva a Europa.

Sagunt és la seu del primer cementeri jueu visitable d’Espanya reconvertit en un museu a l’aire lliure que permet a turistes i visitants recórrer tombes dels segles XIV i XV en un marc arqueològic de primer ordre: el castell, així com la millora dels hipogeus, segons indiquen des de l’organització.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here