L’Antic Hospital de Xàtiva es renova: atenció als veïns al llarg dels segles

0
3270
El consultori s'ubicarà a l'Antic Hospital de Xàtiva

La intervenció que es farà a l’emblemàtic edifici del centre històric servirà per millorar l’accessibilitat del consultori de salut i també per recuparar part patrimonial de la construcció

Encara que els principals trets de la seua imatge daten del segle XVI l’Antic Hospital de Xàtiva va ser fundat per Jaume I poc després de la conquesta de la ciutat, i des de llavors ha sigut un espai i un monument dedicat a donar servei i atenció als veïns. L’hospital s’ha convertit en un dels emblemes també de la ciutat, un exemple de l’art a través dels segles, que va ser cremat a mans de les tropes de Felip V després de la Batalla d’Almansa en 1707, ha sigut reconstruït i reformat en diferents ocasions per mantindre la seua vigència.

L’última actualització anunciada per a l’Antic Hospital de Xàtiva ha sigut la remodelació integral del consultori de Salut que allotja dins de les seues dependències per tal de fer-lo accessible i d’adequar-lo a les necessitats del servei, en una zona de la ciutat on hi viu molta gent major i amb problemes de mobilitat.

L’actuació ja compta amb un projecte redactat i tindrà un cost previst de 307.000 euros -dels quals 100.000 estaran subvencionats per la Conselleria de Sanitat Universal- segons va explicar el mateix alcale Roger Cerdà aquesta actuació ve a millorar les infraestructures sanitàries de la ciutat, millorant els serveis públics al centre històric així com la funcionalitat d’un dels principals elements del patrimoni històric artístic de la ciutat.

Adequació

El projecte per a aquesta actuació s’ha basat en traslladar totes les consultes mèdiques a la planta baixa, eliminant així les barreres arquitectòniques i adequant el servei a les necessitats d’una zona de la ciutat on hi viu molta gent major. A més a més, se segueix en la línia de dotar el Casc Antic de més i millors serveis, modernitzant-los i seguint apostant en elements patrimonials com a llocs d’ubicació dels mateixos.

El nou Consultori, una vegada finalitzat tot el projecte, comptarà amb quatre consultes, 2 de medicina i 2 d’infermeria, amb capacitat suficient per a albergar una taula d’atenció personal, llitera exploratòria i lavabo. Ocuparà l’actual zona de magatzem, amb una superfície d’uns 160 metres quadrats.

Millora d’elements patrimonials

La intervenció s’aprofitarà per restaurar elements patrimonials de l’edifici de l’hospital, un dels principals monuments de la ciutat. Per exemple, s’actuarà en la neteja de l’enteixinat de fusta de la sala, que es troba en bon estat, reposant-se alguns elements llenyosos.

També es fa imprescindible desmuntar el sòcol de ceràmica del segle XVIII present en la primera planta per a actuar en els forjats, sòcol que serà restaurat i recol·locat en la seua posició original. Es mantindrà part del paviment hidràulic existent i es reposarà el restant amb rajoles hidràuliques de color roig, d’acord amb el paviment de la resta de l’edifici. També es recuperaran els ferratges i les contrafinestres de la fusteria exterior. Les obres de remodelació del Consultori de la Seu s’aprofitaran per instal·lar-hi un ascensor.

Cerdà destaca del projecte que es traca d’una «aposta clara de l’Ajuntament i de la Generalitat per tenir uns millors i més moderns serveis sanitaris a la ciutat, actuant, a més a més, sobre elements patrimonials en zones molt importants de la ciutat com és l’antic hospital ubicat al nucli antic».

Roger Cerdà, mostrant els plànols de la intervenció

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí