L’aldeanisme de Ciudadanos amb Raimon

0
1859

Toni Cuquerella (@cuquerella)/Xàtiva

Amb l’homenatge a Raimon que s’impulsa des de l’Ajunament de Xàtiva Ciudadanos ha deixat escapar una oportunitat per mostrar-se com un partit regenerador, com es ven a tot Espanya, i desmarcar-se d’una de les estratègies més antigues i venenoses que ha usat la dreta valenciana (i especialment el PP) per fer política: l’anticatalanisme.

I a més a més ho ha fet contradint a la que passa per ser el cap de la formació al País Valencià, Carolina Punset, qui reclamava no tornar «a l’aldea» en referència la política del nou govern valencià de PSPVCompromís de potenciar l’ús del valencià a les escoles. Així no s’entén com argumenten per no dunar suport a fer fill predilecte a la figura viva més internacional de Xàtiva, afirmant que «Raimon és un artista que ha fet tota la seua carrera lluny de la nostra terra i és allí on ha deixat tot el seu legat».

Raimon serà homenatjat pel suport de PSPV, EU i Compromís
Raimon

No compartiré les crítiques de Ciudadanos al suport de l’ús del valencià a les escoles, no compartiré ni este fons ni la forma que va usar Carolina Punset aquell dia a les Corts Valencianes. Però sí li donaré un vot de confiança en la vocació de la universalització i el cosmopolitisme, uns valors que no pertanyen en exclusiva a altres cultures o llengues com l’anglés. I precisament Raimon és un dels majors exemples que s’han pogut veure en els últims 50 anys, ja que usant el valencià se li han obert les portes d’escenaris des de París al Japó, passant per Londres i els Estats Units, i també a Madrid, no sols a València (potser on lamentablement menys se l’ha considerat), o a Catalunya (el que més se li recrimina des d’ací). Potser precisament per eixe cosmopolitisme la mateixa Carolina Punset en una recent entrevista al programa ‘Halcones y Palomas’ va dir que li agradava Raimon (en una fugida cap endavant pel seu desconeixement quan li van preguntar si sabia qui és l’expilotari Paco Cabanes ‘Genovés’).

Podran criticar les formes, el cost o tot el que vullguen de l’organització de l’homenatge que s’està fent des de l’equip de govern Xàtiva, però posar una mínima pega al fons, al fet de retre homenatge a l’artista, no té cap sentit.

I si creuen que altres artistes locals també mereixen reconeixement doncs endavant, treballen per posar en valor la seua figura. Però una figura com Raimon, Premi Nacional de Música (1993); la Medalla d’Or al Mèrito en les Belles Artes (1995); la Medalla d’Or de Generalitat de Catalunya; Premi Ondas (1997); Premi d’Honor de l’Academia de las Artes y las Ciencias de la Música (2007); Medalla de la Universitat de València (2009); Doctor Honoris Causa per la Universitat d’Alacant (2011); Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (2012); Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2014); y la Medalla de Oro del Circulo de Bellas Artes de Madrid (2014), no necessita cap suport polític perquè se li reconeguen més mèrits.

Deixen ja els perjudicis enrere i no eternitzen l’error que el PP vol allargar més enllà dels 20 anys d’oblit de l’era Rus.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí