L’Ajuntament de Xàtiva incrementarà l’IBI en 2020 per mantindre el “rigor econòmic” municipal

0
627
Imatge del ple municipal de Xàtiva del passat dissabt

El ple municipal de l’Ajuntament de Xàtiva aprova les ordenances fiscals per al 2020 amb el vot en solitari del PSPV, l’abstenció de Ciudadanos i l’oposicio de Xàtiva Unida i PP

“No és una circumstància agradable portar a ple un increment dels impostos, però això no és més que la demostració que aquest és un govern en el qual el rigor econòmic ha sigut una de les guies de l’anterior legislatura, i que ara ens recomana actualitzar un tema com el de la contribució urbana, que cal recordar que en l’anterior legislatura es va reduir un 15%”. Així justificava l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, l’augment del coeficient l’IBI per a 2020 en dues dècimes, passant del 0,57% al 0,59%.

Cerdà a més comparava la pressió fiscal de Xàtiva amb la d’altres localitats veïnes de similar població, i apuntava que “aquest coeficient està molt per baix del qual tenen alguns municipis similars a Xàtiva com Ontinyent (0,9%), Alzira (0,68%), Gandia (0,99%) o Alcoi (1,1%)”. Al mateix temps que ha incidit que l’increment, que suposarà una mitjana de 12 a 15 euros, “és una mitjana que entra dins de les circumstàncies raonables que es poden aportar en aquest moment per a continuar assegurant els serveis públics”.

D’una altra banda l’alcalde de Xàtiva, davant les crítiques de l’oposició quen han qualificat com “irresponsable” aquesta pujada, contestava que “irresponsable és un govern que deixa una ciutat amb 25 milions de deute, o que no paga les factures, o que deixa una herència en sentències judicials de prop de 5 milions d’euros”, en referència a l’anterior govern del Partit Popular.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Xàtiva llança una iniciativa de mercat d'alimentació quinzenal als barris

La de l’IBI s’emmarcava dins les ordenances fiscals per al 2020 que es van aprovar amb el vot favorable del PSPV, mentre PP i Xàtiva Unida van votar en contra i Ciudadanos es va abstindre.

El portaveu socialista Nacho Reig, lavmentava “les poques propostes polítiques que hi ha hagut a l’hora de confeccionar aquestes ordenances” i ha explicat que “aquesta legislatura ha de continuar en la mateixa línia de control de despesa i reducció de deute”. Reig també ha destacat que a l’hora de l’elaboració del pressupost per a 2020 “es necessita garantir els recursos econòmics necessaris per a afrontar totes les despeses, ja que volem liquidar en aquest pròxim any els interessos de la sentència de la Ciutat de l’Esport, amb una despesa encara per a determinar entre 400.000 i 700.000 euros, a més d’assumir els pagaments corresponents dels préstecs, pagar el quadre d’amortització previst i aconseguir els reptes de la pròxima legislatura com el Programa Edificant o les inversions en obres i en capital humà”.

El portaveu de Xàtiva Unida, Miquel Lorente, ha proposat durant la seua intervenció algunes modificacions a les ordenances, i ha declarat que “aquestes iniciatives unilaterals del govern obliguen a no votar favorablement a les ordenances fiscals per al 2020”. La portaveu del Partit Popular, Maria José Pla, ha criticat per la seua part la contínua aparició en premsa sobre la sentència dels sobrecostos la Ciutat de l’Esport, argumentant que “sembla que hagen moltes més sentències de les que existeixen, que intenten justificar així la pujada dels impostos per a la ciutadania”, i ha acusat en el govern de “voler recaptar més perquè cresca el personal de confiança”. Finalment, el portaveu de Ciutadans, Juan Giner, ha manifestat que veu aquesta pujada “com una forma de recaptar per a atendre la major necessitat de despesa” i que “cal tindre en compte que molta gent continua en una situació delicada, i que segons auguren, ens acostem cap a una altra recessió econòmica”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Una operación a escala nacional recupera documentos históricos en Xàtiva, Picassent y València

Reajustades les anualitats per al Pla de la Mesquita

D’altra banda, el ple també ha aprovat el reajustament de les anualitats per a la construcció del col·legi Pla de la Mesquita, dins del Pla Edificant de la Generalitat Valenciana, amb els vots en contra del PP.

El socialista Nacho Reig, ha assegurat en la seua intervenció que els 1,6 milions que hi havia consignats per al present any “són impossibles d’assumir”, i ha afegit que “la licitació de les obres ja estan en marxa i esperem iniciar-les en 2021, per a després continuar amb la resta d’obres del Pla Edificant”.

Xàtiva Unida també ha donat el seu vot favorable perquè “és prioritari donar continuïtat a l’expedient” però han defensat que ”les anualitats alteren el full de ruta perquè s’adapten al ritme marcat per l’equip de govern”. També ha donat el seu vot a favor el grup Ciutadans, que en el seu torn de paraula ha destacat que esperen “que no servisca com a acte electoral per a les pròximes eleccions”.

Finalment, el PP ha votat en contra, manifestant que aquest reajustament “enganya a la ciutadania i manipula la informació”. El grup s’ha mostrat contrari al punt del dia però “amb voluntat que es construïsca el centre”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here