L’Ajuntament de Sagunt posa en funcionament el seu primer Portal de Dades Obertes

0
757
El servei s'ha presentat a l'Ajuntament de Sagunt.

En el portal, gestionat per la delegació de Transparència, es recullen una sèrie de dades del municipi, en format obert, que ja estan disponibles per a la seua reutilització

L’Ajuntament de Sagunt ha posat en marxa i presentat hui el seu primer Portal de Dades Obertes, en el qual es recullen una sèrie de dades del municipi, en format obert, que ja estan disponibles per a la seua reutilització. Es tracta d’un treball impulsat des de la regidoria de Transparència que té com a objectiu oferir informació que es genera en el municipi, en formats estructurats que seguixen models de dades estandarditzades i que són directament llegibles per les màquines, perquè puga ser reutilitzada per aquelles persones i empreses que puguen tindre interés.

La informació del Portal es presenta organitzada per grups en diverses categories, com ara Medi Ambient, Esport, Economia, Hisenda, Transport, etc., i s’oferix a més com a llistat en la secció Conjunts de dades, on es troben els diferents conjunts als quals se’ls associen una sèrie de metadades com el nom, descripció, formats, llicenciament o la freqüència d’actualització que permeten situar i entendre la informació. Esta nova web està publicada en castellà i valencià en http://datosabiertos.sagunto.es/ i http://dadesobertes.sagunt.es/.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que este és un projecte «viu i des de fa un temps este Ajuntament està treballant a introduir els estàndards de transparència». A més, ha indicat que esta ferramenta està a la disposició de tots i totes i ara compta amb 14 blocs «però a poc a poc anirem incrementant més, el nostre objectiu és arribar a 40». En este sentit ha destacat que una administració transparent és una «administració que s’entén millor, i per això esta pàgina recol·lecta eixes dades que a vegades no consten d’una ferramenta que els vaja agrupant, per a així aplicar-los d’una manera dinàmica mirant cap al futur».

D’altra banda, el regidor de Transparència, José Manuel Tarazona, ha assenyalat que «amb este projecte volem tindre un govern més obert i millorar les ràtios de transparència que tenim al nostre Ajuntament. Ens devem a la ciutadania i per això la ciutadania ha de veure que som transparents, per a així afavorir la transparència i la col·laboració ciutadana». A més, a la presentació del portal també ha assistit telemàticament una de les treballadores de la consultora Ogovsystem que ha desenvolupat el portal per encàrrec municipal, que ha explicat com s’ha treballat la plataforma i l’anàlisi previ i posterior, així com les funcions i característiques del portal.

Esta acció ha obtingut el finançament conjunt de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana, dins de la convocatòria de subvencions destinades als municipis i entitats locals de la província de València, per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern.

Es tracta d’un portal de Dades Obertes en el núvol basat en la tecnologia CKAN (programari lliure), que posa a la disposició de la ciutadania dades d’interés del municipi i que poden ser consultats en formats útils (TXT, CSV, XML, JSON).

L’objectiu d’este portal de dades obertes (Dades obertes) és anar creixent i afegir nous conjunts de dades (datasets), seguint les recomanacions de publicació de dades en les entitats locals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), així com completar la integració amb el portal de dades obertes estatal https://datos.gob.es/.

Els portals de dades obertes són plataformes digitals que servixen per a donar a conéixer al món els recursos d’informació que poden ser reutilitzats per a crear nous servicis que aporten valor democràtic, social i econòmic. Estos es convertixen en el punt de trobada entre el sector públic, el sector privat, la ciutadania, les persones que desenvolupen programes informàtics i les del sector del periodisme, entre d’altres.

Per tant, l’obertura de dades del sector públic té un considerable potencial econòmic i a més afavorix la transparència, participació i col·laboració ciutadana, «necessaris per comptar amb un govern més obert», tal com s’ha exposat des del departament de Transparència.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here