L’Ajuntament de Sagunt licita les obres per finalitzar el futur Museu Industrial, abandonat des de 2013

0
2842
Edifici del futur Museu Industrial de Sagunt.

Esta obra té un pressupost total de 290.000 euros, dels quals 75.000 euros seran aportats per la Generalitat Valenciana i 215.000 euros per l’Ajuntament de Sagunt

La Junta de Govern Local de Sagunt ha aprovat els plecs i l’expedient de licitació de les obres de finalització de la rehabilitació de l’antiga nau d’efectes i recanvis que albergarà el futur Museu Industrial i de la Memòria Obrera. Aquesta és una intervenció paralitzada des de l’any 2013 que partia amb el finançament de la Generalitat Valenciana a través del Pla d’Inversió Productiva però que, amb l’autorització de la Generalitat, actualment està cofinançada municipalment.

Estes últimes obres tenen un pressupost de 290.000 euros, dels quals 75.000 euros seran aportats per la Generalitat Valenciana i 215.000 per l’Ajuntament de Sagunt. En este sentit, l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat que este és un pas important per al futur museu industrial «però no hem d’oblidar que queden encara molts aspectes per resoldre, continuarem avançant en esta línia intentant consolidar el nostre patrimoni industrial i posant en valor esta joia de la nostra ciutat, de tota la Comunitat Valenciana, i un referent en tot Espanya».

Per al regidor de patrimoni, Roberto Rovira, esta és una molt bona notícia per al patrimoni industrial de la nostra ciutat. «Entenem que és un nou pas per poder fer realitat el museu industrial i de memòria obrera del Port de Sagunt, el qual portem anys reivindicant i, posteriorment a estes obres, serà necessari també el projecte de museïtzació i de museografia i poder buscar la fórmula més idònia d’obertura del museu amb la participació, evidentment, de les associacions de patrimoni industrial de la nostra ciutat». Rovira assenyala a més que «també serà vital continuar reclamant major finançament de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València perquè s’involucren molt més en el nostre patrimoni industrial».

D’altra banda, el regidor de Contractació, Javier Raro, ha assenyalat que «este és un pas més en el camí que estem duent a terme per posar en valor el patrimoni industrial de la nostra ciutat. Sabem que tenim molts reptes per davant, però este és un primer pas i la futura museïtzació d’este espai serà un gran salt».

Segons exposa la memòria del projecte, com es pot observar actualment, l’edifici ha patit la deterioració característica a conseqüència de la falta de manteniment i del vandalisme. En este sentit s’observen trencaments en envidraments; grafitis en fusteries, formigons vistos i revestiments; profusió de males herbes, fem i desaprofitaments en els parterres de grava; així com trencament de paviments i voreres.

D’altra banda i pel que fa a l’interior de l’edificació a més dels desperfectes referits, falta per culminar algunes unitats d’obra i reparacions que van quedar pendents en interrompre’s l’execució de les obres en el seu moment, sobretot referent a instal·lacions i acabats, amb especial incidència en els paviments continus del conjunt de la planta baixa i de la planta superior de l’ala Sud.

Finalment ha d’actuar-se de manera puntual en algunes zones de la coberta on s’observen filtracions i/o humitats, reforçant la impermeabilització i reparant els elements d’evacuació d’aigües pluvials.

«Ens plantejarem com a objectiu realitzar les obres en el primer semestre de 2021 perquè, aproximadament al juny, puguem ja comptar amb esta obra finalitzada», ha assenyalat Raro.

Segons la memòria del projecte, per poder destinar l’edifici existent al futur museu industrial és necessari abordar la culminació tant de les obres de rehabilitació interior com les d’adequació de la urbanització i accessos exteriors, dotant a l’edifici de les degudes condicions d’accessibilitat, seguretat i funcionalitat requerides per al referit ús sociocultural.
Per fer-ho conforme al pressupost disponible es preveu l’execució d’una sèrie de treballs. Pel que referix a la urbanització exterior, es procedirà a la retirada de graves i al desbrossament de les males herbes per a posterior reposició del material decoratiu. Reposició de paviments deteriorats de rajoles de formigó hidràulic. Reposició de canal de recollida d’aigües pluvials. Execució de solera en zona Sud i execució d’arqueta de registre per a enllumenat exterior.

Quant als treballs en les façanes, es preveu una neteja de grafitis en diferents superfícies, un picat de zones deteriorades, reparació de motlura i substitució dels envidraments laminars deteriorats tant en finestrals com en portes així com la reparació i revestiment sobre els elements metàl·lics.

En relació a la coberta, es realitzarà una neteja de canalons tant de l’edifici principal com de l’edifici annex. Es remataran faldons laterals per a reparació de goteres i se sanejaran humitats.

Pel que fa a l’interior de l’edifici, es repararan elements de serralleria, baranes i passamans així com també la passarel·la de vidre central sobre vies alçant els draps envidrats i tractant les humitats existents.

Finalment, el regidor de Contractació ha recordat que en l’última setmana s’ha iniciat també una xicoteta obra «que també fem en els exteriors de la zona oest i que dotaran a tot este espai de noves oportunitats».​

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí