L’Ajuntament de Sagunt i els veïns de Churruca avancen en la cessió del depòsit d’aigua per evitar la demolició

0
1291
Imatge del depòsit d'aigua.

S’ha traslladat a representants veïnals la necessitat que es duga a terme per unanimitat veïnal la cessió de la propietat perquè Aigües de Sagunt puga fer-se càrrec de la seua reconstrucció i restauració

L’Ajuntament de Sagunt, encapçalat per l’alcalde, Darío Moreno, ha transmés este divendres a la vesprada a representants dels veïns i veïnes del Grup Churruca les conclusions de l’informe elaborat pels serveis jurídics d’Aigües de Sagunt sobre la cessió del depòsit d’aigua i de la possibilitat de maniobra que posseeix l’Administració local respecte a la rehabilitació i restauració d’esta estructura per a evitar la seua demolició, atés que amenaça ruïna i es troba afectada per un expedient del Departament d’Urbanisme en este sentit.

D’este document es desprén que no hi ha forma legal que permeta que la companyia públic-privada es faça càrrec del cost associat als esmentats treballs d’adequació llevat que obtinguera la propietat del depòsit, per a això la Comunitat de Propietaris hauria de formalitzar per unanimitat una cessió per a la qual falten documents i tràmits. Si això no es produïra abans d’un deteriorament major o del col·lapse de la infraestructura, només cabria l’enderrocament, els costos del qual, que podrien arribar a ascendir a uns 90.000 euros, recaurien de manera subsidiària en la Comunitat de Propietaris i Propietàries i, per extensió, en els veïns i veïnes del barri.

Amb la finalitat d’aclarir tots els dubtes existents sobre la titularitat del pou, es va consultar amb el registre de la propietat i este va determinar que el depòsit continua pertanyent encara a la Comunitat de Propietaris i Propietàries, de manera que per a la seua cessió es requerix un acord unànime dels membres d’esta societat civil.

En este sentit, la societat civil deuria primer aclarir qui són els membres de la seua junta directiva (president, secretari i administrador) o constituir-se com a tal per a, després, legalitzar el llibre d’actes en el registre de la propietat i, tot seguit, convocar una junta general de propietaris i propietàries en la qual s’aprovara per unanimitat esta cessió del depòsit al Consistori. D’esta manera Aigües de Sagunt sí que podria fer-se càrrec dels costos associats als treballs de reforma, reconstrucció, rehabilitació i restauració del depòsit per a evitar la seua ruïna i demolició, i sense que la despesa derivada de l’esmentat hipotètic enderrocament s’executara de manera subsidiària ni es trasllade a les famílies del grup d’habitatges.

«Estem esgotant cada possibilitat, cada oportunitat. Hem fet una anàlisi jurídica extensa sobre la propietat del bé, com poder adquirir-ho per part de l’Ajuntament, fins i tot hem acudit al registrador de la propietat per a intentar valorar totes les opcions. Lamentablement, el registrador de la propietat i els serveis jurídics ens asseguren que l’única forma en la qual l’Ajuntament podria actuar és que tinguem el 100% de la propietat», ha explicat l’alcalde.

Ara és la Comunitat de Propietaris qui ha de valorar la situació, comentava Moreno, qui recordava així mateix que a causa del mal estat del depòsit «l’actuació és urgent» i requerix «tancar-la com més prompte millor».

«Analitzarem si és viable aconseguir eixe 100%, tindrem unes setmanes més de marge, però lamentablement, si no tenim una altra opció, l’Ajuntament haurà d’assumir la demolició i després caldrà repercutir el cost» a la propietat, ha anunciat l’alcalde.

Moreno, no obstant això, ha llançat un missatge de tranquil·litat a aquelles famílies que es troben en una pitjor situació econòmica, en cas que s’haguera d’arribar a un desenllaç no desitjat que comportara la demolició del depòsit: «Els intentarem ajudar per part del Departament de Serveis Socials», ha assegurat.

Ara, l’Ajuntament de Sagunt anuncia que farà un últim intent mitjançant el qual notificarà a tots els veïns i veïnes del Barri Churruca la situació en la qual es troba el depòsit, ja que han de donar el seu consentiment de manera unànime perquè es puga cedir el pou a Aigües de Sagunt.

El primer edil ha lamentat que l’estat de ruïna i els obstacles burocràtics impedisquen desbloquejar amb major celeritat una solució per a la infraestructura. «Això és una mala notícia donat el fet que nosaltres volíem quedar-nos amb el depòsit, restaurar-lo i que tot ho férem per part de l’Ajuntament, però lamentablement la situació legal ho dificulta molt», ha manifestat, per la qual cosa espera que el veïnat puga abordar al més prompte possible els passos legals necessaris per a la cessió de la propietat sense arribar a que siga massa tard per a la seua conservació.

En la reunió han estat presents, a banda del primer edil, el regidor delegat d’Aigües, Pepe Gil; el regidor Manuel González; representants veïnals del Barri de Churruca; i el gerent d’Aigües de Sagunt, Antonio Corts, entre altres participants.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí