L’Ajuntament de Sagunt i Conselleria signen el conveni sobre vivenda de la xarxa Xaloc

0
1021
Imatge de la visita a l'avinguda Andoni Sarasola al port de Sagunt.

El conseller i l’alcalde han visitat l’avinguda Andoni Sarasola on les institucions inverteixen quasi 420.000 euros

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, han signat este dimecres un conveni per a la creació d’una oficina amb servei de finestreta única en matèria de vivenda, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana a Sagunt.

Martínez Dalmau ha explicat que esta oficina formarà part d’una Xarxa d’Administracions Locals i Comarcals d’Habitatge (Xaloc), que naix com a organisme col·laborador de la Generalitat per a oferir un servei integral de gestió, informació, mediació social i assessorament. “Xaloc acostarà a les ciutadanes i ciutadans les polítiques d’habitatge del Consell i podran fer ús d’una oficina de proximitat per a, per exemple, obtindre una ajuda de lloguer, de rehabilitació o en un cas de desnonament es puga actuar directament”, ha explicat el vicepresident segon.

El conveni estableix les activitats que s’encomanen a l’Ajuntament i que s’organitzen en cinc unitats de servei: finestreta única en matèria d’habitatge, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana; gestió de l’hàbitat; protecció de la tinença de l’habitatge i Observatori Local de l’Habitatge.

Per la seua part, l’alcalde de Sagunt ha agraït la visita i ha assegurat que esta oficina “ajudarà a que el dret a l’habitatge recollit en la Constitució siga una realitat per a moltes famílies que hui dia tenen problemes per a accedir a un habitatge digne”. I ha afegit que la signatura d’este conveni permet per fi la creació del Departament d’Habitatge.

Durant la reunió s’han analitzat les actuacions que la Generalitat està desenvolupant en el municipi, ja que Sagunt és un dels municipis on més habitatge públic gestiona la Generalitat, amb 755 immobles, i on s’ha fet una gran inversió per a conservar i millorar eixe parc públic des de juliol de 2015, amb un total de 2.257.000 euros.

Esta inversió es distribueix de la següent manera: 363.000 euros en atenció de reclamacions en habitatges i elements comuns; 810.000 euros en les obres de l’Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU) del grup d’habitatge públic Baix Vies; i 1.084.000 euros s’han destinat a la reparació de 59 habitatges. A més a més, en l’actualitat, hi ha set habitatges en execució i altres 22 noves en valoració per a la seua pròxima reparació.

Darío Moreno ha assegurat que intentaran accelerar al màxim tots els tràmits per a poder crear com més prompte millor el Departament d’Habitatge: “Intentar accelerar al màxim tots els tràmits necessaris perquè, una vegada creat eixe departament, puguem ràpidament assumir competències i poder prestar als ciutadans i ciutadanes el millor dels serveis”. I ha afegit que la signatura del conveni “permetrà que els nostres serveis municipals puguen ajudar a tots els ciutadans i ciutadanes a rebre ajudes, també a incentivar tota la part del sector privat, de les cooperatives, també essencials en el món de l’habitatge, i servir d’interlocutor amb la Conselleria per a assegurar que tota la informació flueix i la nostra ciutat es veu beneficiada per les polítiques públiques dutes a terme pel Govern del Botànic”.

En la reunió s’ha parlat sobre l’estat de les obres de l’ARRU que la Conselleria està executant en Baix Vies, grup en el qual la Generalitat és propietària del 95,56% dels immobles. “Es tracta d’una actuació molt important destinada a revitalitzar i revaloritzar este barri que té un elevat índex d’atur, pobresa i exclusió social”, ha assenyalat Martínez Dalmau.

Després de l’adjudicació de les obres, diversos problemes i paralitzacions parcials van motivar retards en la finalització de les obres. Actualment, després de la formalització d’un projecte modificat, els treballs es troben en la recta final.

D’altra banda, en la trobada també s’ha parlat del Pla d’Intervenció Integral (PINN) que la Conselleria ha programat en el grup de 122 habitatges de Baladre II. El projecte actualment es troba en fase de supervisió. Segons ha explicat Martínez Dalmau, «l’objectiu és que les obres de millora de Baladre II comencen en uns mesos, amb una inversió aproximada d’un milió d’euros». A més, ha plantejat la possibilitat de desenvolupar obres de regeneració en Baladre I.

En la reunió i en la posterior signatura del conveni també han estat presents Alejandro Sotoca, regidor delegat de Serveis Socials; Quico Fernández, regidor delegat d’Habitatge i el regidor Guillermo Sampedro, tinent d’alcalde de Baladre, a més de la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i la directora general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Adoración Guamán.

L’Ajuntament de Sagunt continua participant en la resta de programes que està posant en marxa la Vicepresidència Segona i participa en el programa dels ARRU i en el programa del Pla Conviure. Darío Moreno ha explicat que «això demostra totes eixes polítiques de progrés que està posant en marxa la Generalitat i en les quals els ajuntaments hem d’involucrar-nos perquè eixe canvi siga real. A Sagunt ja ho estem demostrant amb dades, amb fets i continuarem per eixe camí conjuntament amb la Generalitat per a continuar avançant».

420.000 euros per a l’avinguda Andoni Sarasola

La visita del conseller ha estat aprofitada per visitar l’avinguda de l’Enginyer Andoni Sarasola al Port de Sagunt, via on conselleria i ajuntament inverteixen 418.163 euros dels quals 250.000 són a càrrec de la Vicepresidència Segona de la Generalitat Valenciana i la resta, més de 168.000, són a compte del Consistori.

La intervenció consisteix a ampliar la vorera nord de la via, donant continuïtat a la mateixa fins a la rotonda del carrer Maestrat, i millorar així la seua accessibilitat. Així mateix, s’allargarà el carril bici del costat sud, al mateix temps que es cobreixen les séquies adjacents i es completarà la xarxa d’enllumenat públic. Les obres també serviran per a ordenar el trànsit i es millorarà la calçada amb la repavimentació i la generació de nous passos de vianants.

El primer edil ha agraït la col·laboració de la conselleria a través del Pla Construim Pobles, ja que sense la seua aportació no s’hauria pogut dur a terme esta «important» intervenció per a la ciutat. Darío Moreno ha explicat que es tracta d’«una actuació de continuació urbana en una carretera que està molt degradada i que només podien utilitzar hui dia els vehicles». Per a l’alcalde, esta avinguda s’havia convertit en “una barrera” i ara, mitjançant esta actuació, “s’incrementarà la qualitat de vida” de la ciutat.

Moreno ha assenyalat en este sentit que les millores asseguraran que els empleats i les empleades dels diferents centres de treball de la zona puguen accedir als seus llocs caminant o amb bicicleta.

Per la seua part, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat que la inversió en l’avinguda de l’Enginyer Andoni Sarasola «millorarà la vida de les persones en l’entorn urbà saguntí» i ha anunciat que des de l’àrea que ell dirigeix es continuarà apostant pel Camp de Morvedre i per les saguntines i els saguntins.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here