L’Ajuntament de Cullera redueix en un 68% el seu deute en 6 anys

0
1314
Hugo Font, Jordi Mayor, i Sílvia Roca

El consistori ha passat de tindre un índex d’endeutament del 181,59% l’any 2012 a tindre un 59% en l’actualitat

Cullera haurà reduït a la meitat el deute municipal a la fi d’enguany. Ho ha avançat hui l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, qui ha assenyalat que quan acabe este exercici el municipi deurà als bancs 19 milions d’euros, lluny dels 40 milions que va arribar a acumular en 2012.

Açò suposarà que l’ajuntament ha reduït en un 68% el seu índex d’endeutament, amb l’actual 59%, respecte de 181,59% de fa sis anys en el pitjor moment de la crisi de deute municipal, que va portar al consistori a la intervenció per part del Ministeri d’Hisenda amb un duríssim pla d’ajust el qual va eliminar d’arrel l’autonomia municipal.

El consistori ha manifestat que esta xifra del 59% representa el nivell de deute més baix en dècades en la capital turística de la Ribera. La major reducció del deute s’ha produït des de 2015, any en què el nou equip de govern va prendre possessió. Des d’aleshores s’han pagat 15,4 milions d’euros als bancs en concepte d’amortització de préstecs i 1,4 milions pels interessos dels mateixos.

«Amb eixos 15,4 milions es podrien haver fet nous els quatre col·legis públics de Cullera i amb el cost dels interessos que li hem ‘regalat’ als bancs per la mala gestió de l’anterior govern del PP es podrien haver signat 355 contractes de quatre mesos de la Borsa Social d’Ocupació», ha exemplificat l’alcalde per a il·lustrar el cost que té el deute per als cullerencs.

Mayor ha ressaltat que l’actual equip de govern (PSPV-Compromís) ha pagat més deute del previst gràcies als bons resultats econòmics en els pressupostos liquidats, que s’han saldat tots amb superàvit. Solament enguany s’han amortitzat 6,6 milions d’euros a les entitats financeres.

El primer edil ha posat en valor que tots els indicadors econòmics de l’ajuntament han millorat notablement estos tres últims anys «gràcies a l’esforç dels ciutadans amb els seus impostos i a un govern que gestiona els recursos públics de forma eficient i responsable».

En eixe sentit, ha recordat que el principal problema de l’Ajuntament de Cullera era i és el deute i assegura que el resultat de la gestió de l’executiu local en esta àrea és inapel·lable. «Els resultats econòmics obtinguts són el millor aval a la nostra gestió», ha recalcat.

No obstant això, la màxima autoritat local ha indicat que encara es deuen molts diners i recorda que el pla d’ajust està en vigor, amb totes les restriccions que comporta. Sobre este assumpte, ha manifestat la seua esperança que el nou Govern d’Espanya «òbriga més la mà» amb els ajuntaments i permeta que el superàvit es puga destinar a inversions i no exclusivament al pagament del deute.

Fortalesa del pacte

Mayor, qui ha comparegut en roda de premsa flanquejat per la primera tinent d’alcalde, Sílvia Roca, i el quint tinent d’alcalde, Hugo Font, ha defensat la fortalesa de l’actual pacte de govern entre socialistes i Compromís.

«Els resultats econòmics reflectixen que el pacte funciona i és inqüestionable. Estem treballant junts molt bé i molt agust. S’han deixat a un costat els partits i hem posat per davant els interessos del poble», ha dit Jordi Mayor.

Font, per la seua banda, ha incidit en esta idea en remarcar que l’acord governamental «té una marcada solvència, no hi ha cap problema en l’equip de govern».

El portaveu de Compromís ha expressat el seu desig que «es pogueren fer moltes més coses, però si no s’aconseguixen no és perquè no treballem conjuntament, sinó per la falta de recursos» que es destinen al pagament del deute. Per açò, ha insistit a reclamar un millor finançament municipal.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí