L’Ajuntament de Carcaixent mobilitzarà prop d’un milió d’euros en ajudes i inversions per reactivar l’economia local

0
483
Ajuntament de Carcaixent.

Les mesures contemplen ajudes directes inversions i la creació d’una borsa de treball d’emergència

Per començar a reactivar l’economia de la ciutat, l’Ajuntament de Carcaixent ha dissenyat un paquet de mesures econòmiques i socials per dinamitzar el teixit empresarial local i atendre a les persones en situació de vulnerabilitat. El Pla de Reactivació de l’Economia Local contempla 5 línies d’actuació que mobilitzaran prop de 1 milió d’euros de fons propis. L’objectiu de les mesures ajudar a reactivar l’economia local i aminorar els efectes de la crisi sobre el nostre entorn més pròxim amb pràcticament tots els recursos propis dels que disposa el consistori actualment.

El Pla de Reactivació de l’Economia Local consta de 5 línies d’actuació que sumen al voltant de 960.000 euros que es materialitzaran en ajudes directes, inversions i una borsa de treball local. A més, el govern municipal preveu injectar liquiditat addicional en el sector comercial de Carcaixent, a través de la «Targeta Carcaixent», un mitjà de pagament de part de les actuacions previstes en el Pla de Reactivació de l’Economia Local que obliga a efectuar la despesa en el empreses locals, contrapartida pensada per a que el sacrifici que es fa des de l’administració revertisca en major mesura sobre l’economia de Carcaixent.

Línies d’actuació:

Àrea sociosanitària: 206.500 euros

Borsa de Treball Local: 100.000 euros

Ajuda autònoms i pimes: 400.000 euros

Foment del consum local: 64.000 euros

Inversió en obres i equipament: 187.500 euros

TOTAL PROGRAMA 958.000 euros

Línia 1. Actuacions en matèria d’assistència sociosanitària.

Dotada amb 206.500 euros, va ser la primera en implantar-se, per possibilitar que cap persona vera perillar el subministrament d’aliments i de productes de primera necessitat. La gravetat de la pandèmia ha sigut letal per a l’activitat empresarial i el treball, i ha afectat especialment les persones dependents de la retribució salarial.

És per això que des de l’inici es va procedir a reorganitzar els mitjans personals i pressupostaris de l’àrea de Benestar social, i possibilitar l’atenció immediata a qui més ho necessitara. Però també per fer front a les noves necessitats sorgides arran del Covid-19, com ara abastir-se de material de protecció (mascaretes, EPI, desinfectants …) o possibilitar els treballs extraordinaris de desinfecció de carrers i equipaments públics.

Els 206.500 euros se sumen a la dotació ja prevista en el pressupost abans de la crisi Covid-19 (360.000 euros) la qual cosa suposa un augment pròxim al 60%. Una part important del pressupost d’esta línia, en concret la destinada a ajudes i prestacions a famílies, està previst canalitzar-la a través de la comentada «Targeta Carcaixent», de manera que la compra d’aliments i productes de primera necessitat es farà en els comerços locals adherits al sistema.

Línia 2. Borsa de Treball Local

Relacionada amb la línia anterior, el govern municipal planteja la creació d’una Borsa de Treball local, per import inicial de 100.000 euros, pensada per compensar les situacions més crítiques motivades per la falta de treball en els sector més afectats, en les xicotetes empreses industrials i de serveis, com també agrícoles. Les persones beneficiàries, a través de la borsa, prestarien serveis en en els diversos àmbits laborals de l’Ajuntament, en funció de la seua capacitació i ofici.

Línia 3. Ajudes a pimes i autònoms

La tercera línia d’actuació és la injecció de 400.000 euros en el teixit econòmic de la ciutat per col·laborar en les despeses de reobertura de les xicotetes empreses, sector amb una gran presència de persones autònomes, grans castigades per la crisi. Així, va a crear-se una línia de subvenció destinada a aquelles persones autònomes i xicotetes empreses que s’hagen vist afectades pel Decret d’Alarma amb la que rebran una ajuda de fins 600 euros. De forma simultània, va a crear-se un altra línia d’ajudes per per subvencionar (fins a 175 euros) la despesa dels treballs de preparació per a la reobertura dels establiments i empreses.

A l’igual que en la línia 1, és intenció del govern municipal satisfer una part d’estes ajudes a través de la «Targeta Carcaixent» per promocionar i incentivar el comerç local.

Línia 4. Foment del consum en el comerç local

La proposta és realitzar campanyes d’activació comercial al llarg dels pròxims mesos i reforçar l’associacionisme en el sector, amb una despesa addicional de 64.000 euros, en les activitats que s’organitzen pels diferents eixos comercials, i en les que la participació municipal en estos moment augmentarà significativament.

Línia 5. Pla d’inversions i actuacions públiques

Es tracta d’un pla d’obres menors i xicotetes inversions en equipament que permeta simultàniament actuar de manera directa sobre la demanda, al temps que millorar l’equipament públic. L’import inicial de les actuacions previstes és de 187.000 euros, i coincidirà amb la ja reanudada activitat en projectes ara marxa, com les obres del nou Arxiu Municipal, el Parc Caní, el Skate Park o les obres de millora d’accessibilitat en el Palau de la Marquesa.

Estes línies de treball suposen una segona fase en el programa de mesures iniciat durant la segona quinzena de març, com l’ampliació del calendari fiscal, i la preparació del prorrateig i devolució de les diferents taxes a pagar pels serveis interromputs o que no s’han pogut prestar. I s’espera que tinguen continuïtat amb noves mesures, per exemple per ajudar al sector de la restauració i l’hostaleria. Des de l’Equip de Govern han manifestat que son conscients que les condicions fixades pel Govern de l’Estat per a la reobertura continuen sense resoldre la greu situació d’este sector, per la qual cosa el govern municipal s’ha compromés a estudiar cas per cas per avaluar si es pot procedir a l’ampliació de les terrasses garantint els drets de les persones vianants i les distàncies de seguretat decretades. D’igual manera, s’estudiarà la possibilitat d’ampliar l’horari d’obertura d’este tipus d’establiments.

L’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha volgut posar en relleu la importància que té per a un pressupost com el de l’Ajuntament de Carcaixent poder mobilitzar quasi un milió d’euros “anem a emprar la pràctica totalitat dels recursos disponibles d’acord amb el pressupost municipal i ho fem perquè ho considerem que és una obligació política i moral ajudar als nostres veïns i veïnes a eixir d’esta situació tan complicada en la que ens trobem”, ha explicat.

Salom ha agraït als grups de l’oposició l’actitud propositiva que han tingut en tot moment, “en temps complicats és quan es demostra quant d’efectiu és arribar a consensos per aconseguir objectius comuns, que en este cas no és altre que donar resposta a l’emergència social i econòmica en la que es trobem per aconseguir el benestar del nostre poble. Per això la voluntat del govern municipal d’arribar a acords amb els diferents grups, i poder traure endavant estes propostes amb el màxim consens”.

Paco Salom també ha incidit en que estes mesures implicaran renunciar a altres actuacions que estaven previstes i que ara passen a un segon pla perquè “hem de reorientar les inversions per fer més suportable l’eixida de la crisi. Després d’atendre l’emergència sanitària i social ara és el moment d’afrontar l’emergència econòmica. En eixe objectiu s’han centrat els esforços de les àrees e Promoció Econòmica i Hisenda, per col·laborar amb el sector privat que s’ha vist molt afectat, amb un cost inesperat, i un trencament d’expectatives. Va a costar eixir, i l’ajuntament vol ajudar activament.”

Dit això, l’alcalde de Carcaixent ha volgut aprofitar per fer una crida a les altres administracions, ja que de les decisions que es prenguen dependrà el ritme de recuperació. «Ens calen recursos, de l’Estat o de la Unió europea per tornar a posar en marxa l’economia. Sense plans d’inversió i sense canvis en la normativa en matèria d’hisenda local difícilment eixirem d’esta crisi d’una manera digna i justa, i el cost serà socialment impossible d’assumir»

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here