Lafarge supedita una inversió mediambiental de 8 milions a mantindre la pedrera de Sagunt en un paratge fins 2042

0
1740
Imatge de la Muntanya de Romeu, amb el forat de la pedrera de Lafarge

L’empresa, que ha recorregut judicialment la declaració del Consell que protegeix la muntanya de Romeu, insisteix que la seua activitat no és viable si no s’assegura 22 anys més l’explotació

El grup Lafarge-Holcim té previst invertir en la seua planta cimentera de Sagunt en els pròxims anys huit milions d’euros amb l’objectiu de reduir les emissions de CO₂. Com, augmentant la valorització energètica -l’augment de residus que no es poden reutilitzar o reciclar com a combustible o fins i tot com a matèria primera en substitució de materials fòssils- del 39% actual fins al 80%.

Actualment s’utilitzen sobretot pneumàtics triturats, farines càrnies, plàstics, combustibles líquids (dissolvents)… però s’aposta augmentar aquests percentatges amb l’ús de biomassa amb materials que actualment van a abocador o es cremen a l’aire lliure, com les fustes o la palla d’arròs. Per a això, s’ha consultat a la Conselleria si és necessària una modificació substancial de l’Autorització Ambiental Integrada o si bastaria amb la que ja disposa la fàbrica.

No obstant això, tal com ha declarat el director de Lafarge a Sagunt, José Luis Coleto, aquesta inversió està condicionada al fet que la multinacional cimentera puga continuar amb l’extracció d’àrids en la pedrera que actualment explota a la muntanya de Romeu, un espai pròxim al nucli urbà que va ser declarat paratge natural pel Consell a instàncies de l’Ajuntament al març de l’any passat. Precisament, aquesta decisió resulta incompatible amb l’activitat extractiva en gran part de la muntanya, el que posa en veritable perill la continuïtat de l’empresa: “Per a tindre assegurada l’activitat necessitem de trenta a quaranta anys de reserves de calcària”, sosté Coleto: “La fàbrica no és viable sense les seues reserves”.

Insisteix que aqueix material que requereix la planta de Sagunt només el pot oferir Romeu, qualsevol altra alternativa faria “inviables” les instal·lacions, de les quals ha recordat que depenen uns 650 llocs de treball, “150 directes i 500 indirectes”. “La nostra intenció és seguir ací, una altra cosa és que ens deixen”, ha dit després de recordar que, de moment, “s’ha paralitzat tot, encara que si es desbloqueja la situació, es desbloqueja tot”.

Coleto ha volgut ressaltar el canvi d’actitud de l’Ajuntament de Sagunt després del relleu en l’alcaldia. El socialista Darío Moreno va substituir el mes de juny passat a Quico Fernández al capdavant del Consistori -PSPV i Compromís continuen formant part de l’equip de govern municipal al costat d’Esquerra Unida-: “Almenys ara existeix un diàleg que amb l’anterior alcalde no hi havia; es pot parlar amb l’alcalde i l’estem fent, que és el que no hauria d’haver deixat de succeir mai”, explica, al mateix temps que recorda que la multinacional té el suport dels partits de l’oposició i dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT.

En aquest sentit, el responsable de la fàbrica de Lafarge-Holcim a Sagunt explica que mantenen el recurs presentat davant el TSJ valencià contra la decisió del Consell de declarar paratge natural la muntanya de Romeu, una mesura que resulta incompatible amb l’extracció de calcària recollida en el conveni subscrit amb el Consistori saguntí en 2013 i que garantia l’activitat en l’actual pedrera del Salt del Llop fins a 2042 (segons assevera, en les actuals condicions no hi ha reserves més enllà de deu o quinze anys): “Defensem els nostres interessos i la Justícia haurà de dir si tenim o no raó”. Un recurs que confia a guanyar i que assegura “caldrà respectar”. “Una empresa no pot viure de voluntats”, insisteix.

L’empresa manté que no és competitiu traslladar l’extracció a 100 quilòmetres, amb unes necessitats d’un milió de tones de calcària a l’any, “perquè el marge actual és molt xicotet i els transports ho farien inassumible”; ni creuen que seria una opció un trasllat a una zona com el Pinyal, que està “damunt de la taula”, perquè sostenen que té índexs de biodiversitat “superiors a Romeu”.

En la seua opinió, el paratge natural i la pedrera “són compatibles”. “Podem donar una solució mediambiental a la seua recuperació millor de la que se li donaria si no estiguérem”, insisteix Coleto, que recorda que el paratge natural “necessita diners i recursos per a la seua conservació que nosaltres estem disposats a aportar”.

Un impacte econòmic de 33 milions d’euros

En 2019, la planta de Sagunt va generar un impacte econòmic de 33 milions d’euros i va executar una inversió de 3,5 milions per a adaptar els seus processos i instal·lacions “cap a la transició ecològica i la indústria 4.0”. A més, l’ús de 39.400 tones de combustibles alternatius en el seu procés de fabricació va evitar l’emissió a l’atmosfera de més de 23.800 tones de CO₂, “la qual cosa equival al consum elèctric anual de 19.000 llars”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here