Lafarge demana solucions al Consell per a la continuïtat de la fàbrica en Sagunt

0
3577
Pedrera de Lafarge a Sagunt

Des de l’empresa s’insisteix en que el nou decret de protecció de la muntanya de Romeu suposarà a curt termini la revisió d’inversions per a la fàbrica de Sagunt i a mitjà, la seua desaparició i la destrucció de 650 ocupacions

L’empresa cimentera de Lafarge a Sagunt ha reclamat a la Generalitat una taula de diàleg amb «solucions» per a la seua continuïtat en el municipi després de la publicació en el DOGV del Decret 39/2019 que declara Paratge Natural Municipal la muntanya Romeu, on se situa la fàbrica.

Representants dels treballadors i de la direcció de l’empresa han advertit en un comunicat que la prohibició de realitzar «qualsevol activitat extractiva» que es recull en el nou decret suposarà a curt termini la revisió d’inversions per a la fàbrica de Sagunt i a mitjà, la seua desaparició i la destrucció de 650 ocupacions.

Representants dels sindicats CCOO Construcció i Serveis PV, CCOO Camp de Morvedre, de la Federació d’Indústria, Construcció i Agro (FICA) d’UGT, i treballadors i directius de la fàbrica de ciment de Lafarge a Sagunt es van reunir aquest dijous i van explicar que el nou decret impactarà de manera directa en el futur de la pedrera.

Impacte que, segons han assenyalat, es deu al fet que el paratge natural aprovat afecta a zones previstes d’ampliació i, per tant, farà «inviable» la continuïtat de l’activitat de la fàbrica.

Amb la decisió del Consell i si aquest Decret no es modifica, han advertit, les conseqüències a mitjà termini serien «la desaparició d’una indústria que porta setanta anys contribuint al desenvolupament socioeconòmic de Sagunt i del Camp del Morvedre, així com la destrucció de 650 llocs de treball, directes i indirectes».

Els representants de la cimentera han alertat que a més de l’impacte sobre la viabilitat futura de la fàbrica, aquest tipus de decisions contribueixen a generar «inseguretat jurídica» i signifiquen «un altre colp més» al sector industrial de Port de Sagunt i de la Comunitat Valenciana.

Des de CCOO i UGT han manifestat que no comparteixen la iniciativa de l’Ajuntament de Sagunt i la decisió del Consell, que «posa en qüestió a la indústria com a motor d’ocupació i model de desenvolupament de la ciutat de Sagunt».

«No tenim cap dubte que tant la continuïtat de la fàbrica de Lafarge, com la declaració del Paratge Natural de la muntanya Romeu, són perfectament compatibles», han apuntat els sindicats, als qui «sorprén» que «certes formacions polítiques» prenguen decisions que suposen «una amenaça per a la resta de l’ocupació industrial a Sagunt».

Vulneració del conveni

El director de la fàbrica de Lafarge a Sagunt, José Luis Coleto, ha afirmat que «el fet que el Consell declare el paratge natural en els termes plantejats per l’Ajuntament de Sagunt vulnera el conveni acordat en 2013 entre l’empresa i el consistori».

«La decisió adoptada pel Consell, seguint la determinació de l’equip de govern i de l’alcalde de Sagunt (Quico Fernández), suposarà un pitjor resultat ambiental per al paratge, i vulnera els drets miners sobre aquesta zona», ha agregat Coleto.

Tant des de l’empresa com des de les organitzacions sindicals han assegurat que confien en la voluntat dels poders polítics per a poder solucionar el conflicte.

La companyia ha anunciat que exercirà «totes les accions legals necessàries per a la defensa dels seus legítims interessos» davant els tribunals competents i les organitzacions sindicals que continuaran amb les seues mobilitzacions «en defensa del futur de la fàbrica».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí