La Unió alerta de l’abaratiment de la taronja sud-africana que incrementa la seua entrada a Espanya


0
1046
Taronges de Sud-àfrica

El valor unitari mitjà al que va entrar la taronja sud-africana a Espanya ha baixat un 30% descendint dels 1,40 €/kg de 2012 als 1,09 €/kg de 2016

Sud-àfrica és el segon exportador mundial de cítrics en fresc per darrere d’Espanya i la seua taronja, segons les dades de la Unió de Llauradors, entra en a un preu cada vegada més barat malgrat la distància existent entre l’un i l’altre país.

En xifres apunten que els preus han baixat un 30%, passant dels 1,40 euros/kg de 2012 als 1,09 euros/kg de 2016, «una tendència clarament decreixent campanya després de campanya». Expliquen des del col·lectiu agrari que els motius principals poden ser un menor cost de producció en tenir explotacions cada vegada més grans i modernitzades, i la disminució progressiva dels aranzels per part de les autoritats comunitàries «que no oblidem desapareixeran definitivament dins de nou anys després del recent acord entre la UE i els països de l’Àfrica Meridional i aprovat pel Parlament Europeu al setembre de 2016».

La Unió considera aquestes dades «molt perilloses» per al futur dels productors valencians de cítrics en el cas de continuar aquesta línia, doncs pot situar-se el preu unitari d’entrada dels cítrics sud-africans a nivells similars als quals arriben els nostres en els mercats europeus i per tant les cotitzacions de la primera part de la campanya -que és quan major competència tenim amb ells- podrien marcar una tendència per a la resta de la temporada. Un altre fet a destacar és que aqueix preu tan baix s’haja de també a una reducció de la qualitat de la fruita enviada, de segona o tercera categoria, «la qual cosa podria suposar també un clar perjudici per als productors valencians de cítrics».

El mateix estudi parla també de les xifres importadores de la Unió Europea. Així els enviaments de taronja sud-africana als Països Baixos han crescut un 27% després de passar de 263.181 Tn en 2012 a 334.001 Tn en 2016, al Regne Unit han augmentat un 9% i a Portugal un 57%. Així en el global Holanda, Regne Unit i Portugal van copar el passat any l’entrada de cítrics sud-africans a la UE amb el 81% del total (el 50% a través del port de Rotterdam).

Per contra, han descendit fortament a Espanya des que en 2014 van descartar la seua entrada pels nostres ports per a evitar inspeccions més rigoroses, «encara que no significa que en un món tan globalitzat no tinguem presència de taronges sud-africanes en els lineals de les tendes i supermercats com s’ha pogut comprovar».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here