La Unesco declara patrimoni immaterial de la humanitat la tamborada d’Alzira

0
1717
Tamborada d'Alzira

Amb motiu de la declaració esta vesprada de dijous, entre les 6 i les 8, sonaran els tambors i els bombos a la plaça del Carbó

La tamborada d’Alzira ha sigut declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat en el 33 Comité Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, que se celebra a Port Louis (República de Maurici).

La declaració ha sigut aprovada dins d’una candidatura conjunta presentada per Espanya que reconeix el llenguatge comú i els rituals col·lectius de tocs de tambor i bombo en la geografia espanyola.

Les autonomies i localitats que participen en aquesta candidatura són Baena (Andalusia); Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, La Puebla de Híjar, Samper de Calanda i Urrea de Gaén (Aragó); Agramón, Hellín i Tobarra (Castella-la Manxa); Alzira i l’Alcora (Comunitat Valenciana), i Motaralla i Mula (Múrcia).

Les tamborades són rituals col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos, que comparteixen i competeixen en virtuosisme en espais públics urbans en el marc temporal/ritual de la Setmana Santa, documentades des del segle XIX. Els tambors creen un paisatge sonor tant individual com col·lectiu, identitari i singular. Aquests instruments de percussió representen tipologies autòctones i són expressió d’artesanies locals lligades a la seua creació, manufactura i manteniment.

La Tamborada d’Alzira té el seu origen en les celebracions de la Setmana Santa, que remunten la seua primera notícia documental l’any 1539. Després d’un procés continuat al llarg de més de quatre segles, s’han incrementat les confraries i els confrares fins a les 7.000 persones, agrupades en 18 germandats i confraries que té en l’actualitat.

Des de l’Ajuntament d’Alzira s’ha anunciat que amb motiu de la declaració esta vesprada de dijous, entre les 6 i les 8, sonaran els tambors i els bombos a la plaça del Carbó

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí