La troballa d’un document avança la creació de la primera filà de moros a Bocairent al 1852

0
776
Josep-Vicent Ferre, durant la presentació del document
Josep-Vicent Ferre, durant la presentació del document

Amb el títol ‘Convenio y obligación mutua entre diferentes sujetos de esta Villa para asistir a la fiesta de san Blas con uniforme de moro’ un document ha avançat a 1852 la data d’inici dels moros i cristians d’Ontinyent. L’obra, que procedeix de l’Arxiu municipal d’Ontinyent, ha estat presentada a Bocairent pel seu alcalde Josep-Vicent Ferre, que va ser el mateix descobridor del document que parla sobre la constitucio d’una filà.

Este document recull les característiques de la nova “companyia”, com s’anomena al text, o els deures contrets pels vint components fundadors. D’aquesta forma, per exemple, queda regulat el pagament o “ratlla” obligatòria setmanal d’un ral de billó; els càrrecs de capità, d’alferes, de sergents i d’ambaixador moro; la contractació d’una banda de música per a les festes i l’allotjament dels músics en les cases particulars dels festers, o les despeses de la nova comparsa i les obligacions econòmiques i personals que contreien els membres. A més a més s’especifica la relació i els trets particulars dels fundadors (edat, estat civil, ofici, relacions familiars, etc.) al mateix temps que mostra una hipòtesi de treball sobre la seua adscripció ideològica.

L’acte va estar seguit per vora 150 persones que van mostrar el seu interés pel tema incloent-hi estudiosos de les festes valencianes com Sergi Gómez i Soler o l’autor del llibre sobre els Moros vells de Banyeres de Mariola, José Luis Vañó Pont.

L’estudi complet es publicarà en el programa de festes de Sant Blai de Bocairent del 2016 que s’edita al gener ja que el document suma al seu valor intrínsec per l’escassesa de textos semblats, l’obligació de replantejar algunes interpretacions clàssiques sobre l’origen i l’evolució de les celebracions patronals locals.

Així per exemple, sempre s’havia considerat que la transformació de la Soldadesca en Moros i cristians havia ocorregut el 1860 –de fet, fa cinc anys es va commemorar el 150 aniversari de les mateixes; no obstant això, aquesta troballa apuntaria que aquesta moment històric correspondria a la nova regulació municipal de les festes que contarien ja amb antelació amb ambaixades, castell i comparses autònomes, entre altres elements.

Respecte a l’actual filà de Moros vells, la primera del bàndol, Josep-Vicent Ferre va apuntar que amb seguritat seria la continuadora d’aquesta companyia del 1852, tot i que no degué afegir-se l’adjectiu al nom primitiu fins l’aparició en anys posteriors d’altres comparses mores com els Marrocs o els Moros marins.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí