La taronja no funciona

0
3682

La setmana passada vaig estar passejant per la Vall de Segó, més concretament per Quart i la seua Font. Em vingué al cap aquells anys plens de vida dels camps del voltant amb la varietat oroval i com ara no té preu. Igual hem venia al cap esta reflexió per la xerrada a la que vaig assistir sobre la situació del camp que va oferir Jordi Sebastià, ex eurodiputat de Compromís, a Sagunt.

El camp ha sigut fidel companya de l’economia del País Valencià. Moltes famílies feren molt de negoci amb la taronja i ara veuen com és perden llocs de treball i fanecaes a gran ritme. El principal problema és la nul·la planificació per part de la Conselleria, Ministeri i Europa, i com des de la part política no s’ha avançat en la protecció del camp valencià.

La conselleria ha fet una llei de l’horta, que té com a objectius principals la preservació, conservació activa i recuperació de l’horta com un espai estratègic, emblemàtic i identitari, Llei que el Partit Popular ha dut al Tribunal Constitucional (com totes les de nivell autonòmic fins ara).

La conselleria ha fet una Llei d’estructures agràries ja que el sector agroalimentari representa més del 16% del PIB valencià, el 14% de l’ocupació i el 24% de les exportacions de l’economia valenciana. Per açò, l’Avantprojecte de Llei d’Estructures Agràries és una norma necessària, que el seu objectiu és recuperar un sector bàsic i fonamental, no solament per a l’economia, sinó també per al medi ambient o el paisatge.

S’ha legislat, o intentat, però la legislació no sols ha de ser al País Valencià. A Europa necessita els nostres productes, ben fets i de qualitat. Amb bones polítiques, la situació pot millorar molt, però sempre amb una planificació no podem “marejar” al llauradors diguent que ara s’ha de plantar taronja, ara s’ha de plantar caqui o ara s’ha de plantar advocat, sense cap tipus de criteri sense contestar a la pregunta “Que necessita Europa?” que és on tenim que exportar. No podem anar de cul. S’ha de planificar el camp, el futur.

I si, con diu Bajoqueta Rock “La taronja no funciona“ que menjarem…

Albert Llueca

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here