La nevada a Ontinyent ha estat la major registrada en 15 anys acumulant 10cm de neu

0
1981
El dispositiu de l'ajuntament treballa a la ciutat d'Ontinyent

L’Ajuntament d’Ontinyent fa front als temporal ‘Gloria’ amb 6 retroexcavadores i un dispositiu de prop de 100 persones

La nevada registrada a Ontinyent la passada nit ha estat la major registrada als últims 15 anys al terme. El responsable de l’observatori meteorològic del Col·legi La Concepción d’Ontinyent, Pablo Guerra, que registra les dades oficials que es faciliten a l’Agència Estatal de Meteorologia, ha confirmat que amb 10 cm d’espessor en menys de 4 hores aquesta nevada supera les de gener de 2017 i gener de 2006, sent la nevada més gran i propera en el temps la del 28 de febrer de 2005, quan la neu acumulada després de 4 nevades consecutives va arribar als 15 centímetres.

Segons Guerra, des de les 9 del matí de diumenge i fins les 9 del matí de dilluns es registraven 125 litres per metre quadrat de precipitació, dels quals 31 eren en forma de neu, entre les 4:50 i les 8:40 hores, arribant als referits 10 cms. d’espessor que poden haver estat més en cotes més altes del terme. El màxim històric registrat en parlar de neu a Ontinyent, tal com mostra Guerra al seu llibre «Clima y Tiempo en Ontinyent» (publicat per la UV), és de 70 centímetres d’espessor i es remunta a l’any 1922.

Dispositiu pel temporal

L’Ajuntament d’Ontinyent ha hagut d’emprar 6 màquines retroexcavadores i coordinar un dispositiu humà de prop de 100 persones per fer front als efectes del temporal ‘Glòria’ que afecta des d’aquest diumenge al terme municipal. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, coordinava des de primera hora l’ample dispositiu desplegat, que ja estava a punt davant les previsions i que incloïa nombroses regidories i desenes de persones.

Els regidors de Territori (Joan Sanchis) i Serveis Municipals (Manuel Cuesta) recorrien amb la brigada d’obres tots els carrers de la ciutat i els principals camins, tenint especial cura amb els accessos als centres sanitaris, a mes de supervisar la tasca de l’empresa concessionària del servei de neteja (Urbaser). Per retirar la neu s’utilitzaven 6 màquines retroexcavadores cedides per diverses empreses locals, per a les que tenien especials paraules d’agraïment. Cuesta explicava que la sal repartida per diferents vies als dies previs i la neteja de trapes han servit per a reduir l’impacte de la nevada. Amb tot, s’han tallat momentàniament vies com els camins de La Costa, Camí Vell de Xàtiva o Mossén Conca. Les zones més elevades del terme han presentat majors dificultats per a la retirada de la neu, com ara el camí del cementeri, on ha estat necessari actuar d’urgència per tal de fer possible un soterrament previst per a les 11:00 hores.

Els regidors Natàlia Enguix (Govern Obert) i Pepe Gandia (Seguretat) han estat supervisant la informació que arribava d’altres instàncies com la DGT i que s’ha anat fent pública des de l’Ajuntament a través de les xarxes, així com l’atenció que prestava la Policia Local a la ciutadania, entre altres qüestions. Tots dos tenien paraules d’agraïment per als i les agents de la Policia Local, Guàrdia Civil, Policia Nacional, Bombers i voluntariat de Protecció Civil.

Des de la regidoria d’Educació, Oscar Borrell destacava com «un encert» l’anunci fet en la vesprada de diumenge al voltant suspensió de les classes per a dilluns, «ja que el risc de que nevara era suficientment alt com per a prendre una mesura preventiva com aquesta». Les instal·lacions esportives també s’han tancat, així com els centres de majors, tal com confirmava la regidora de Serveis Socials Paula Soler. Des de la regidoria de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda apuntava que els accessos als polígons industrials també han estat objecte d’atenció per tal de minimitzar els problemes en l’accés i eixida del personal de les empreses. Per la seua banda, la regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, supervisa les tasques que l’empresa Actua va a executar per a la retirada i substitució dels arbres i elements de jardineria afectats al casc urbà.

Arbrat afectat

L’Ajuntament d’Ontinyent també ha informat que la nevada ha afectat especialment a l’arbrat de la ciutat. Les primeres estimacions parlen de al voltant d’una trentena d’arbres greument danyats i més d’un centenar afectats amb caiguda de branques o pèrdua de la verticalitat en parcs, jardins i zones verdes.

La regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia ha anunciat la posada en marxa d’un reforç de personal extraordinari durant la setmana per donar solucions a cada cas amb la major rapidesa possible. Gandía ha agraït també a la ciutadania l’avís sobre incidències relacionades amb els arbres, i ha recordat que fins que la climatologia no millore, els parcs públics romandran tancats per tal de garantir la seguretat de la ciutadania.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí