La gigafactoria de bateries accelera per estar operativa en 2026: «Espanya tenia un deute moral amb Sagunt»

0
3555
Imatge de la presentació del projecte a Sagunt.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que Espanya serà un gran ‘hub’ europeu de bateries amb la gigafactoria de Sagunt

Sagunt ha acollit la presentació de la que serà la futura gigafactoria de bateries de l’automobilística Volkswagen, planta que s’ubicarà a Parc Sagunt II. En l’acte s’ha comptat amb la presència del president del Govern, Pedro Sánchez; el president de Volkswagen, Herbert Diess; el president de la Generalitat, Ximo Puig, el titular del consell d’administració de Seat, Thomas Schmall; i la ministra d’Indústria, Reyes Maroto.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha augurat aquest dijous que Espanya té possibilitats de convertir-se en un «gran ‘hub’ europeu de producció de bateries» per a vehicles elèctrics gràcies a la futura construcció de la gigafactoría, amb la previsió que estiga operativa en 2026. Per la seua banda Herbert Diess ha manifestat que «quasi cap altre país podrà dur a terme un desplegament del vehicle elèctric tan integral».

Els representants de la multinacional s’han compromés a accelerar la construcció i a la creació de 3.000 ocupacions directes fins a 2030, a més d’avançar que la planta es proveirà d’energia solar en un 20% gràcies a Iberdrola com a sòcia del projecte presentat al PERTE del vehicle elèctric i connectat.

En el seu discurs, Sánchez ha apuntat a aquesta gigafactoría com a «present i futur» dels fons europeus Next Generation, ha destacat que serà la primera d’assemblatge de bateries a Espanya i ha garantit que totes les administracions «compliran» perquè estiga operativa en 2026.

Després d’agrair el «lideratge» tant dels representants de Volkswagen i Seat com de Ximo Puig i l’alcalde, Darío Moreno, ha recordat que Parc Sagunt ha tingut «una llarga història i no sempre fàcil, una terra promesa unes quantes vegades i no sempre fàcil». «Hui corren nous temps, i diria que bons, per a aquest parc», ha confiat.

Ha destacat així que l’elecció es deu a la seua bona comunicació per mar, aire i carretera, al capital humà i la proximitat de nuclis d’investigació i al fet que Parc Sagunt «ja és un èxit» com a gran pol logístic. A més, ha garantit que «en molt pocs anys», aquesta ciutat estarà connectada amb el Corredor Mediterrani.

La major inversió industrial

Com a president de Volkswagen, Herbert Diess ha coincidit en l’objectiu de fer del país un ‘hub’ europeu de la mobilitat elèctrica i ha garantit que estan preparats per a mobilitzar més de 10.000 milions al costat dels socis del projecte ‘Future: Fast Forward’, «la major inversió industrial en la història d’Espanya» per a «assegurar el futur de l’automòbil» a nivell nacional.

De fet, ha augurat que després de les fàbriques de bateries d’Alemanya i la de Suècia, la de Sagunt serà la tercera en producció d’Europa i a aquesta li seguiran altres tres noves del grup en el continent fins a 2030.

Diess ha destacat que la gigafactoría valenciana produirà bateries per als models que fabriquen a Martorell i Pamplona, plantes que ha assegurat que dirigiran la seua producció cap al vehicle elèctric.

El president del consell d’administració de Seat ha recordat que la de Sagunt serà la seua primera planta de bateries fora d’Alemanya i que s’emmarca en la transformació elèctrica que van anunciar fa un any per a demandar 240 gigavatis fins a 2030, «més o menys sis gigafactorías a Europa només per a Volkswagen».

Ha avançat que es posaran «mans a l’obra» amb la construcció en Parc Sagunt i que la intenció és que aquesta planta puga atendre la demanda del grup a Europa. «Ajustarem el cost de les bateries fins a un 50%», ha anunciat.

Schmall també ha assenyalat que va haver-hi una «competència tremenda» per a acollir aquesta gigafactoría, amb «projectes presentats perfectament a Espanya», però ha justificat l’elecció de Sagunt i ha lliscat que «el futur està obert».

Puig diu que marcarà les pròximes generacions

En la seua intervenció, el ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, ha augurat que la gigafactoría canviarà vida de «centenars de milers de valencians» i marcarà el futur de les pròximes generacions com «el moviment empresarial més important al mig segle». Ha agraït així a Sánchez el seu «ferm compromís» amb la Comunitat per a accelerar la recuperació post-pandèmia.

Puig ha afirmat que la Comunitat comença a convertir-se en un pol de mobilitat sostenible del sud d’Europa i ha apuntat a la col·laboració públic-privada com «el mètode més intel·ligent» per a això. «Benvinguts a la vostra casa», ha dit en alemany als representants de la multinacional.

Ha promés que el Consell acull la inversió amb «responsabilitat», vetlant per la seguretat jurídica i l’acord entre empresaris i sindicats, i amb «ambició» per a coliderar «la revolució de la mobilitat sostenible a Espanya. A més, ha fet notar que el país «tenia un cert deute moral amb Sagunt» i ha posat en valor el simbolisme de la ciutat amb la indústria.

Precisament aquest dimecres, Grup Volkswagen i Seat van registrar com a socis de ‘Future: Fast Forward’ el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (Perte VEC), format per 62 empreses nacionals i internacionals de diversos sectors, entre elles Iberdrola, i 11 comunitats autònomes d’Espanya. El termini per a sol·licitar aquestes ajudes acaba el 17 de maig i el pressupost ascendeix a 2.975 milions d’euros: 1.425 en forma de préstecs i 1.550 a través de subvencions.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí