La Generalitat presenta les ajudes de més de 930.000 € per a la recuperació agroforestal de l’incendi de Llutxent


0
520
La Generalitat ajuda a la regeneració del paratge entre la Vall d'Albaida i la Safor

Es destinaran altres 290.000 euros per a un depòsit d’incendis, un viver forestal i la reconstrucció d’un centre d’interpretació

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, ha presidit la segona Mesa de Concertació Postincendi, que va afectar a Llutxent i a altres localitats, l’agost passat. La reunió ha permés presentar, davant més de 30 representants de la zona, les ajudes de la Generalitat destinades a la recuperació agroforestal d’aquest espai i que compten amb un pressupost de 930.000 euros, així com la resta d’inversions que es duran a terme en l’àrea.

La convocatòria d’ajudes, aprovada pel ple del Consell en la seua última reunió, permetrà als consistoris acollir-se a aquestes vies de subvenció centrades, entre altres aspectes, a previndre l’erosió dels terrenys afectats i millorar la fauna silvestre, regenerar la vegetació. En concret, d’aquesta quantia total, li corresponen més de 857.000 euros a l’Ajuntament de Gandia, més de 45.000 a l’Ajuntament de Llutxent, altres 24.000 al de Pinet, i més de 3.500 als de Barx i Quatretonda.

En la trobada -al qual també han acudit la directora general de Prevenció d’Incendis, Delia Álvarez, i el director general de Medi natural, Antoni Marzo- s’ha dut a terme un seguiment de les mesures de restauració executades, així com la definició de futures actuacions de prevenció.

D’aquesta manera, totes les administracions convocades (la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, la Diputació de València i els ajuntaments afectats) han desgranat, al costat de l’Administració autonòmica, els seus projectes d’actuació en les diferents fases de la recuperació de la zona.

Així mateix, des de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient s’ha avançat la inversió directa d’uns altres més de 290.000 euros per a la construcció d’un depòsit d’incendis, un viver forestal per a la repoblació i la reconstrucció d’un espai per a l’observació de la naturalesa i interpretació del paisatge en la muntanya de Llutxent.

Aquestes inversions se sumen també als treballs realitzats en accions d’estabilització del sòl, control d’escolaments i tala d’arbres i que han suposat una suma de més de dos milions d’euros. En concret, s’han destinat 600.000 euros des de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals; 750.000 euros, des del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; 650.000 euros, per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i 220.000 euros, des de de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Estudi de la regeneració

De la mateixa manera, tal com ha explicat el secretari autonòmic, aquesta primavera s’està treballant en el primer estudi de la regeneració natural, a càrrec del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), i en les mesures per a afavorir-la, amb l’objectiu de poder definir les actuacions concretes que siguen necessàries en els pròxims anys, ja que «és molt important que totes les intervencions estiguen coordinades i supervisades per la Generalitat».

Quesada ha recordat que Medi natural continua treballant en l’avaluació de la regeneració en la zona de la capçalera del Barranc de Manesa, i en la qual, poc abans de l’incendi, es va dur a terme un projecte de gestió d’hàbitats forestals cofinançat amb fons europeus Feder. «L’anàlisi ens permet comparar àrees que van ser objecte de l’actuació amb altres sobre les quals no es va intervindre, i possibilita estudiar els efectes de l’incendi en tots dos casos, així com la seua posterior regeneració», ha afegit.

En la reunió s’ha exposat, al seu torn, l’oportunitat que ha suposat el canalitzar vies col·laboratives per a la participació de la societat, mitjançant els grups de voluntariat. «És una nova forma d’afrontar la regeneració de les àrees cremades de forma participada», ha recalcat Quesada.

Prèviament a la reunió de la Mesa, s’ha visitat l’àrea afectada i comprovat ‘in situ’ les millores que han suposat els treballs realitzats. A més, s’han comprovat les bones perspectives en la regeneració del paratge del Surar, i s’han analitzat els diferents emplaçaments per a situar el nou depòsit de prevenció d’incendis i el viver forestal per a les futures actuacions de repoblació.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here