La Generalitat impulsa la ruta de Jaume I començant pel trajecte recorregut pel rei a la Vall d’Albaida

0
893
Jaume I
El rei Jaume I va estar present a la Vall d'Albaida

La Conselleria de Medi Ambient va a impulsar una ruta cultural en torn a la figura de Jaume I, un itinerari interpretatiu de 500 quilòmetres que recorrerà els paisatges i béns culturals existents en el moment de la conquesta produïda en el segle XIII i els creats com a conseqüència d’esta.

Un primer tram de la ruta s’ha anunciat ja a la Vall d’Albaida amb la col·laboració dels municipis de Bocairent, Ontinyent, Albaida, Bufali, Montaverner, la Pobla del Duc, Llutxent, Castelló de Rugat,Rugat i Aielo de Rugat. El recoregut va estar imulsat inicialment per la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, servirà per coordinar l’oferta turística comarcal orientada a l’excursionisme i al cicloturisme.

Els itineraris inicials proposats abarquen nuclis de ppoblació recorreguts per Jaume I amb motiu dels fets vinculats a la conquesta de les terres valencianes i la creació del nou regne. Com a font documental s’ha utilitzat la narració del ‘Llibre dels Feyts’ o Crònica de Jaume I, així com les aportacions historiogràfiques més recents.

Des de la conselleria s’explica que el fil argumental del projecte basat en el rei conqueridor «posa en valor tant les riques creacions territorials i culturals de la societat islàmica com les sorgides de l’estructura feudal, per la seua capacitat de generar en l’actualitat una extensa xarxa de recursos turístico-culturals i paisatgístics». Segons la directora general de Territori i Paisatge, Arancha Muñoz, «la ruta Jaume I és un model de com integrar la gestió i el patrimoni ambiental i culutral, buscant una major qualitat del territori».

El traçat estarà composat per 112 llocs citats a la Crònica de Jaume I i 17 localitats no citades a la crònica però amb visita documentada de Jaume I. L’itinerari recorregut pel rei des de Terol a Peníscola en 1233 i algunes fites de la conquesta, com el setge a València (1238), el de Xàtiva (1244), el tractat d’Almisra (1244) i els setges de Biar i  Burriana, entre d’altres.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí