La Generalitat i el Comité Nacional d’Europan visiten l’emplaçament d’Alzira seleccionat per al concurs per a joves arquitectes

CaixaBank - MyBox

0
1055
Imatge de la visita a Alzira.

El termini per a la presentació de projectes per a participar en el concurs estarà obert fins al 17 de setembre

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i el Comité Nacional de Europan España han visitat Alzira per a conéixer de primer mà el repte ‘Regeneració Resilient’ del Torretxò Baix, proposta seleccionada per a representar a la Comunitat Valenciana en el prestigiós certamen per a joves arquitectes Europan16.

La jornada, organitzada al costat de l’Ajuntament d’Alzira, ha comptat amb l’assistència de la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto; la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona; l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez; els membres del Comité Nacional de Europan España, Carmen Imbernon i Begoña Fernández, i el membre del jurat, Eva Luque.

La jornada s’ha iniciat amb la visita a l’ajuntament. Allí, Laura Soto ha subratllat la gran oportunitat que suposa per a Alzira participar en aquest concurs on joves arquitectes i arquitectes de tota Europa aporten els seus coneixements per a, a través de l’intercanvi d’experiències i nombrosos fòrums de debat, poder afrontar els grans desafiaments que se’ls presenten en els diversos emplaçaments tant a nivell d’arquitectura, urbanisme i habitatge.

Així mateix, la secretària autonòmica ha destacat que és “un concurs en el qual es busquen idees que minimitzen l’impacte ambiental mitjançant estratègies bioclimàtiques, on la mescla d’usos i els objectius fixats d’innovació en el disseny i la materialitat sostenible de l’edifici contribuiran a aquest pla d’acord amb els valors que defensa la Nova Bauhaus europea: la sostenibilitat, l’estètica i la inclusivitat”.

Per part seua, l’alcalde ha manifestat la necessitat d’intervindre de manera sensible en l’entorn i ha destacat la gran oportunitat que suposa participar en aquest concurs per a afrontar el gran repte urbanístic de la zona del Torretxó Baix.

‘Ciutats vives’

En aquesta edició el lema del certamen versa sobre ‘Ciutats vives. Inclusivitat i metabolisme’. Pretén plantejar un nou paradigma en el qual és necessari tindre en compte diferents sinergies entre el mediambiental, econòmic i cultural, l’objectiu del qual és combinar el disseny, la sostenibilitat, l’accessibilitat, l’assequibilitat i la inversió per a contribuir al compliment del Pacte Verd Europeu.

“Aquest emplaçament és idoni per a abordar la temàtica d’aquesta edició”, ha assenyalat la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció. Així mateix ha assegurat que és “fonamental reflexionar sobre el metabolisme de les nostres ciutats, repensar la manera en la qual es desenvolupen i com dialoga aquest creixement amb el seu entorn, especialment en un lloc de tanta riquesa natural i cultural com Alzira”.

En aquest sentit, Nuria Matarredona ha posat en valor que, per a aquesta edició i per primera vegada, l’emplaçament triat per a representar a la Comunitat en Europan haja sigut a través d’una crida en la qual tots els municipis han pogut participar. També ha destacat la necessitat de recórrer a aquesta mena de certàmens per a garantir respostes innovadores basades en la transferència de coneixement.

La jornada ha prosseguit amb una visita per la ciutat i, posteriorment, un recorregut per la zona d’intervenció de la proposta del Torretxó Baix al costat dels concursants interessats a conéixer de primera mà el lloc i el repte que es planteja. Per part del Comité Nacional de Europan España han destacat que es tracta d’un emplaçament que aborda el desafiament que suposa la consolidació d’un espai buit en un sector límit de la ciutat consolidada i, per tant, ofereix una oportunitat per a redefinir el dialogue amb el seu context immediat, així com amb els barris confrontants.

El termini per a la presentació de projectes acabarà el 17 de setembre. Per a aquesta edició Espanya participarà amb set emplaçaments situats a Almendralejo (Badajoz), Barcelona, Beizama (Guipúscoa), Esparreguera (Barcelona), Madrid i Roquetas de Mar (Almeria) i el proposat per la Generalitat. En total participaran més de 40 emplaçaments de tota Europa.

El prestigiós certamen pretén aprofundir en el coneixement i la investigació en el camp de l’hàbitat i de l’urbanisme a través de l’intercanvi d’experiències internacionals. Així mateix, Europa persegueix la promoció del talent jove i la seua inserció laboral afavorint la consecució d’encàrrecs rellevants a aquells participants guardonats en el concurs, promovent la transferència de coneixement i l’execució dels projectes presentats en els emplaçaments seleccionats.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here