La Generalitat elaborarà un Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals per lluitar contra els incendis

0
3334
Mapa de les Comarques Centrals.

Les conselleries de Política Territorial i d’Emergència Climàtica col·laboren en el pla amb l’objectiu de donar resposta als riscos associats al canvi climàtic

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica estan col·laborant en la redacció del Pla d’Acció Territorial (PAT) de les Comarques Centrals amb la intenció d’afavorir la resiliència del territori per a donar resposta a la complexitat dels riscos associats al canvi climàtic entre els quals cal considerar el perill derivat dels incendis forestals.

En concret, la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals ha elaborat, a petició de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge, el mapa de perillositat d’incendis forestals de les comarques centrals estimant el possible comportament del foc que poguera iniciar-se en qualsevol punt del territori i atesa la intensitat i la velocitat de propagació.

El mapa s’ha obtingut amb ‘programari’ específic capaç de simular el comportament del foc en funció de les característiques físiques del terreny (elevacions, pendents i orientacions), les possibles condicions meteorològiques (direcció i velocitat del vent) i qüestions relacionades amb la humitat dels combustibles estrets del mapa de models de combustibles i del mapa de fracció de cabuda coberta de l’arbratge.

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha subratllat la qualitat del treball realitzat i ha agraït la tasca realitzada per l’equip tècnic de la Direcció General de Prevenció d’Incendis.

De la mateixa forma, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la importància d’aquesta mena d’instruments per a la prevenció dels incendis forestals «davant la situació de canvi climàtic en la qual ens trobem».

Mollà ha assenyalat que el mapa de perillositat s’uneix a altres eines com el mapa de combustibles «per a anticipar la resposta al foc i ajustar els mètodes de prevenció a la realitat del terreny, les condicions meteorològiques i la vegetació del territori».

Així mateix, la directora general de Política Territorial, Rosa Pardo, ha mostrat la intenció del seu departament, de determinar el risc d’incendis a les Comarques Centrals creuant el mapa de perillositat d’incendis forestals amb la vulnerabilitat que, en funció dels usos i activitats presents en el territori, van poder tindre les diferents àrees incloses en el PAT.

Per part seua, el director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, ha explicat que aquest mapa de perillositat d’incendis forestals de les Comarques Centrals «estima el possible comportament del foc que poguera iniciar-se en qualsevol punt del territori en funció de la intensitat i la velocitat de propagació».

Igualment, ha valorat la col·laboració conjunta en la redacció del PAT i en l’elaboració del mapa de les Comarques Centrals, «un treball que continuarà per a estendre’s a tot el territori de la Comunitat Valenciana».

A més, en les reunions de coordinació mantingudes, tots dos centres directius han analitzat conjuntament les possibilitats d’atendre des de la regulació i la planificació que es definisquen a escala territorial, aquelles qüestions que van poder ser útils per a la prevenció del risc d’incendis a les comarques centrals, ja que coincideixen en la importància de comptar amb un territori molt preparat.

En aquest sentit, han tingut en compte que la Comunitat serà un espai geogràfic molt vulnerable al canvi climàtic que requerirà solucions per a fer front, a més dels incendis forestals o el risc d’inundació -que ja es tenen en compte actualment-, la disminució dels recursos hídrics i sequeres, les onades de calor, la regressió costanera, o la pèrdua de biodiversitat i ecosistemes entre altres.

Previsiblement, en les pròximes setmanes es presentarà conjuntament la cartografia de perillositat elaborada per la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, en el marc del PAT de les comarques centrals, i les línies en matèria de prevenció de riscos que, des de la voluntat expressada per la directora general de Política Territorial, podrien orientar l’ordenació i la regulació del pla d’acció territorial, integrant les garanties de sostenibilitat i la mitigació i adaptació al canvi climàtic de manera innovadora.

D’altra banda, superades totes les qüestions administratives i tenint ja una proposta d’adjudicació per a la redacció del Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals, s’espera poder adjudicar-ho efectivament a principis de setembre.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí